Diversificarea la bebeluși: cu ce începi și care sunt pașii de urmat

Laptele matern sau cel de tip formulă oferă nutrienÈ›ii de care are nevoie bebeluÈ™ul pentru a se dezvolat corect È™i sănătos. Abia după ce trece de această vârstă este indicat să îi introduci alimente solide în alimentaÈ›ia de zi cu zi. 

Diversificarea este perioada în care mămica începe să introduce alimente solide în alimentația bebelușului. Așa cum am spus și mai spus, diversificarea nu trebuie începută mai devreme de 6 luni. În prima parte a perioadei este foarte important ca micuțul să se familiarizeze cu gusturile și cu ideea de mâncare solidă, abia mai apoi trebuie să te concentrezi pe cantitatea de mâncare ingerată.

De ce nu poți începe diversificarea mai devreme? Specialiștii spun că micuțul nu are sistemul digestiv suficient dezvoltat și că nu poate digera corect alimentele pentru care nu este pregătit. În plus, bebelușii mai mici de 6 luni, care nu sunt pregătiți să mănânce alimente solide, vor împinge piureul sau mâncarea cu limba și vor da afară tot conținutul din linguriță.

Diversificarea alimentației bebelușului nu trebuie să înceapă însă nici mai târziu de 6 luni și jumătate. De ce? Pentru că bebelusul s-ar putea să aibă "rezervele" de fier și de zinc epuizate, iar alimentele solide sunt necesare pentru a reface stocurile.

Tipuri de diversificare

Medicul pediatru care are bebeluÈ™ul în evidență È™i îi cunoaÈ™te istoricul medical este cel mai în măsură să spună ce tip de diversificare se potriveÈ™te cel mai bine bebeluÈ™ului tău. 

  • Diversificarea precoce de la 4 luni nu este recomadată de OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății pentru că  există dovezi puternice care arată beneficiile alăptării, atât pentru mama, cât È™i pentru bebeluÈ™.
  • Diversificarea la 6 luni este cea mai recomandată È™i, aÈ™a cum am spus È™i mai sus, în acest stadiu bebeluÈ™ul este cel mai pregătit pentru a primi hrana solidă în viaÈ›a sa.
  • Diversificarea clasică sau "mother-led weaning". Este situaÈ›ia în care mama a decis să înceapă diversificarea cu piureuri, la recomandarea medicului pediatru, combinaÈ›ii de legume È™i fructe pe care i le oferă bebeluÈ™ului.
  • Autodiversificarea sau diversificarea naturală sau "baby led Weaning" (BLW), autodiversificarea înseamnă că cel mic preferă să aleagă singur, când i se oferă o varietate de legume fierte È™i tăiate. I se mai spune È™i diversificare naturală pentru că încă de la început celui mic i se oferă bucăți de alimente moi, pe care să le poată mânca singur, cu mânuÈ›a. 

Diversificarea are numai beneficii asupra organismului bebelușului. Este extrem de important să alegi numai acele alimente care îi asigură toate vitaminele și mineralele de care are nevoie. Alimentele pe care i le oferi în plus se mai numesc "alimente complementare".

Cum îți dai seama că bebelușul este pregătit de diversificare:

  • bebeluÈ™ul poate să stea în funduleÈ› singur È™i își susÈ›ine foarte bine capul;
  • ai observat că bebe are coordonare bună È™i atunci când vede un aliment ar vrea să îl ia în mână È™i să îl ducă la gură;
  • bebeluÈ™ul poate să muÈ™te È™i să înghită alimente solide fără să le împingă afară cu limba;
  • bebe are un apetit crescut È™i are un interes mare față de alimente.

Cum îți dai seama că bebelușul este sătul

  • cel mic întoarce capul de la lingură;
  • închide gura când vede că te îndrepÈ›i cu lingura către el;
  • se supără È™i începe să plângă dacă vede că insiÈ™ti;
  • are refluxul de gag È™i pare somnoros.

Există o mulțime de tipuri de scheme și tabele de diversificare pe care nu are rost să le menționăm aici. Medicul pediatru care îl are pe bebe sub observație este cel mai în măsură să te sfătuiască în privința diversificării, având în vedere că știe tot istoricul medical al micuțului.

Este însă extrem de important de menÈ›ionat că înainte de a începe diversificarea trebuie să te informezi corect cu privire la alimentele care îi pot face mai mult rău decât bine bebeluÈ™ului. 

Alimente care au risc alergenic crescut

Alergenul este o substanță care declanșează o reacție alergică la anumite persoane, deși multe dintre reacțiile alergice nu sunt severe. Cele mai frecvente alimente care declanșează alergii (au un risc alergenic crescut) sunt:

  • ouăle;
  • laptele de vacă;
  • arahidele;
  • migdalele, nucile braziliene, caju, nuca de cocos, alunele de pădure, nucile macadamia, nucile pecan, seminÈ›ele de pin, fisticul, nucile româneÈ™ti;
  • seminÈ›ele de susan;
  • soia;
  • crustaceele: creveÈ›ii, crabul, homarul;
  • peÈ™tele;
  • grâul.

Alimentele din lista de mai jos sunt de evitat la început de diversificare

Mierea pentru că poate cauza un tip grav de toxiinfecție alimentară în cazul copilului mai mic de 12 luni.

Băuturile sau alimentele nepasteurizate pentru că pot prezenta un risc crescut de infecție cu E.coli.

Laptele de vacă îmbogățit cu anumiți nutrienți pentru că acesta poate conține prea multe proteine și minerale, iar rinichii lui bebe nu îi pot face încă față.

Sfaturi care nu mai sunt de actualitate

Multe mămici au impresia că trebuie să îi ofere mâncare solidă mai devreme bebeluÈ™ului pentru că acesta va dormi mai bine noapte dacă are burtica plină. Nimic mai greÈ™i spun pediatrii, mai ales că nu există studii în acest sens. 

BebeluÈ™ii nu refuză doar alimentele care nu le plac. Departamentul de Studii pentru Dezvoltarea Umană È™i a Familiei din cadrul Universității Penn a realizat un studiu care a demonstrat că părinÈ›ii trebuie să îi ofere unui copil de 6-8 ori un aliment pentru ca acesta să fie acceptat în cele din urmă. 

Nu mai este de actualitate nici informația potrivit căreia diversificarea trebuie începută cu un aliment dulce. Specialiștii în nutriție pediatrică recomandă să începi cu legume pentru că în acest fel cel mic nu se va obișnui cu gustul dulce și nu îl va căuta în mod constant.

Sigur că se pot folosi condimente naturale în mâncarea celor mici. În privința sării sau a zahărului trebuie avută grijă pentru că le solicită rinichii încă imaturi, dar puțin busuioc nu îi va face nivciodată rău celui mic.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, cu posibilitatea de continuare până la 2 ani. Laptele matern continuă să rămână cea mai importantă sursă de nutriție pentru bebelușul tău pe parcursul primului an de viață, dacă există această posibilitate, desigur.

Citeste si: