Alimente pe care este recomandat să le eviți atunci când ești însărcinată
Specialiștii le recomandă viitoarelor mămici să acorde o atenție deosebită alimentelor pe care le consumă în această perioadă atât de specială.
Te întrebi care sunt produsele pe care este mai bine să le eviți pe perioada sarcinii? Îți oferim mai jos câteva exemple de alimente care pot afecta atât sănătatea ta, cât și pe ce a bebelușului din burtică.
Carnea crudă sau gătită în sânge
Carnea negătită corespunzător poate conduce la apariția toxiinfecției alimentare, cauzată de Salmonella. Sarcina vine și cu anumite modificări ale sistemului tău imunitar, de aceea ești mult mai predispusă în această perioadă la infecții digestive.
Infecția cu Salmonella nu afectează în mod direct bebelușul, însă mama se poate confrunta cu diaree severă, vărsături, febră, cefalee (durere de cap) sau durere abdominală.
Un alt motiv pentru care este bine să eviți carne crudă sau puțin gătită în perioada sarcinii este posibila infectare cu toxoplasma - un parazit care poate determina probleme serioase de sănătate la făt.
Toxoplasma poate cauza avort sau decesul copilului la naștere.
Ouăle crude
Ouăle fierte moi sau crude pot conține și ele Salmonella. Pentru ca această bacterie să fie distrusă, îți recomandăm să consumi ouă gătite până când albușul și gălbenușul devin solide.
În cazul în care servești masa în oraș, încearcă să eviți consumul de înghețată, bezele, mousse, maioneză sau tiramisu. Acest tip de preparate conțin, de cele mai multe ori, ouă crude.
Pește cu un conținut ridicat de mercur
Anumite tipuri de pește pot conține cantități mari de mercur. În general, peștii prădători mari, cum sunt rechinul, macroul rege sau peștele-sabie, se află pe lista alimentelor pe care nu este recomandat să le consumi pe perioada sarcinii.
În cazul în care consumi frecvent pește cu conținut crescut de mercur, acesta se poate acumula în timp în circulația ta și poate afecta dezvoltarea copilului, având un efect nociv asupra sistemului său nervos.
Este adevărat că peștele este o sursă importantă de proteine, fier și zinc, iar acizii grași omega-3 care se găsesc în carne de pește contribuie la dezvoltarea creierului copilului.
Specialiștii recomandă ca o femeie gravidă să mănânce o cantitate de până la 340 grame de pește pe săptămână, adică echivalentul a două porții medii.
Care este tipul de pește pe care îl poți consuma în perioada sarcinii? Ei bine, există o varietate din care poți alege. Pe acestă listă se înscriu somonul, heringul, sardinele, peștele anșoa, păstrăvul și macroul de ocean.
Alimentele nepasteurizate
Produsele care conțin lapte nepasteurizat trebuie evitate atunci când ești gravidă. Acestea pot produce toxiinfecții alimentare severe.
Gravidele nu ar trebui să mănânce brânzeturi moi, cum ar fi feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco sau questo fresco. Excepțiile pot făcute atunci când, pe ambalajul produsului este menționat că acesta este făcut din lapte pasteurizat.
Brânzeturile tari, Edam, Emmental, Cheddar, telemea, gouda, parmezan se numără printre tipurile de brânză pe care le poți consuma fătă griji în sarcină.
Brânza de vaci, crema de brânză, telemea, brânza de capră, mascarpone, mozzarella, brânza topită sau ricotta pot să își găsească și ele locul în alimentați ta, dacă sunt realizate din lapte pasteurizat.
Alcoolul, cofeina și tutunul
Medicii specialiști nu recomandă consumul de alcool și tutun în sarcină. Cofeina este și ea trecută pe aceeași listă, de aceea poate că a venit momentul să micșorezi cantitatea de cafea pe care o consumi în această perioadă.
Este important să ai în vedere că unii medici recomandă să eviți complet consumul de alcool și tutunul. Unii dintre ei, le recomandă viitoarelor mămici să evite chiar și cofeina. Problema legată de consumul de alcool în timpul sarcinii este legată de lipsa unor date clare pe acest subiect. Cu alte cuvinte, cercetătorii nu cunosc efectele potențiale ale consumului de alcool la un anumit moment al sarcinii.
În plus, unele femei au un nivel crescut de enzime hepatice, care metabolizează alcoolul consumat, în timp ce altele nu îl au. Altfel spus, în cazul viitoarelor mame cu un nivel scăzut al acestor enzime, fătul poate fi expus mai mult timp, deoarece alcoolul circulă în corpul mamei pentru o perioadă mai lungă de timp.
Pornind de la aceste posibile situații, ghidurile clinice și medicii obstetricieni recomandă evitarea totală a consumului de alcool pe durata sarcinii ca fiind cea mai sigură opțiune pentru mamă și făt.