Ce este doula și care este rolul său în perioada sarcinii și după naștere
Denumirea "doula" vine din limba greacă și semnifică "cea care îngrijește femeia". În prezent, acest termen descrie activitatea desfășurată de o persoană instruită în a oferi femei gravide, dar și partenerului său, sprijin emoțional, asistență și confort fizic în timpul sarcinii, nașterii, dar și în primele săptămâni după nașterea copilului.
Cu alte cuvinte, doula se asigură că viitoarea mamă are o experiență a nașterii memorabilă, sigură și la care poate participa activ.
O doula experimentată și informată îi va putea oferi gravidei răspunsuri la toate întrebările pe care aceasta le are. În plus, relația dintre cele două va începe cu câteva luni înainte de venirea pe lume a copilului, astfel încât femeia însărcinată va putea să își organizeze planul de naștere în strânsă colaborare cu aceasta.
Numeroase studii au arătat că există beneficii importante pentru viitoare mamă atunci când doula este prezentă în timpul travaliului. Conform specialiștilor, în prezența doulei, femeile gravide folosesc mai puține medicamente analgezice, experiența nașterii este mai bună, iar șansele să li se facă o operație de cezariană scad semnificativ.
Doula o poate ajuta pe femeia aflată în timpul travaliului să se simtă mai confortabil. Aceasta apelează la tehnici de ameliorare a durerii, precum sunt masajul, anumite poziții care facilitează expulzia sau tehnicile de respirație, pentru ca viitoarea mămică să treacă mai ușoară peste aceste momente intense.
În cazul în care partenerul își dorește, doula îl va încuraja și pe viitorul tată să participe și îi va oferi sprijinul său.
De reținut este faptul că doula nu poate înlocui rolul partenerului pe perioada travaliului, ci doar ajută ca experiența nașterii bebelușului să fie una cât mai bună pentru ambii părinți.
După nașterea copilului, în măsura în care proaspăta mămică își dorește, doula o poate ajuta să își înțeleagă nou statut și se poate implica în recuperarea și îngrijirea ei postnatală. În plus, aceasta poate asigura suport în alăptare, oferindu-i mamei sfaturi cu privire la atașarea corectă la sân a bebelușului, poziții de alăptare sau, dacă este cazul, ajutor în alimentarea cu lapte praf a sugarului.
Femeile însărcinate trebuie să aibă în vedere faptul că doula nu are competențe medicale. Aceasta nu trebuie să influențeze deciziile mamei cu privire la evoluția sarcinii, a travaliului și a nașterii.
Atunci când se află în impas sau își dorește informații avizate, femeia gravidă trebuie să ia legătura cu medicul care îi monitorizează sarcina. Doula nu poate să înlocuiască personalul medical specializat. Mai mult decât atât, aceasta nu judecă opțiunile și dorințele părinților, ci trebuie să aplice principiile lor lor legate de sarcină și copii.