Care sunt nutrienții esențiali pentru o sarcină sănătoasă
Nu există o formulă magică care să asigure o alimentație sănătoasă atunci când ești gravidă. Principiile de bază ale unei nutriții sănătoase rămân valabile și atunci când ește însărcinată. Cu alte cuvinte, este indicat să consumi multe legume și fructe, cereale integrale și proteine slabe.
Care sunt nutrienții esențiali pentru a avea o sarcină sănătoasă
Calciul - contribuie la întărirea oaselor.
Tu și bebelușul tău aveți nevoie de calciu pentru ca sistemul vostru nevos, muscular și circulator să funcționeze normal.
Contrar crezului popular, calciul se găseşte în multe alte alimente, nu doar în lapte!
- Cantitatea optimă: 1 000 de miligrame pe zi
- Surse: produse lactate (iaurt, brânză, lapte), somon, verdețuri închise la culoare (spanac, varză, brocoli).
Proteine - stimulează procesul de creștere.
În special în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină, proteinele sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului tău.
- Cantitatea optimă: 71 de grame pe zi
- Surse: ouăle, mazărea și fasolea uscată, carnea slanbă de pui, peștele, lactatele și untul de arahide.
Acid folic - previne apariția anomaliilor congenitale
Încă din primele săptămâni de sacrină, medicul obstetrician îți va recomanda suplimentele care conțin acid folic (Vitamina B9). Acesta este important deoarece previne defectele de tub neural (anomalii severe la nivelul creierului și măduvei spinării).
Absența acidului folic în timpul sarcinii crește riscul de naștere a unui bebeluș cu greutate mică sau de naștere prematură.
- Cantitatea optimă: 800 de miligrame de acid folic pe zi înainte de concepție și pe toata durata sarcinii
- Surse: ficat, lapte, legume verzi (sparanghel, spanac, varză, varză de Bruxelles), portocale, cereale integrale, linte, arahide.
Fierul – previne anemia
În timpul sarcinii, volumul sângelui se mărește pentru a putea face față schimbărilor din corpul tău și a îl ajuta pe bebeluș să își creeze propria sursă de fier. Acest proces va dubla nevoia de fier a organismului tău.
În plus, dacă ai o carență de fier, sunt șanse mari să te simți obosită și să devii predispusă la infecții.
Dacă nu îți asiguri cantitatea de fier necesară atunci când ești gravidă, crește riscul de sarcină prematură sau de naștere a unui copil cu greutate mică.
- Cantitatea optimă: 27 de miligrame pe zi.
- Surse: carne roșie slabă, carne de pasăre și pește, cereale fortificate cu fier, nuci și fructele uscate.
Nu uita că te poți consulta cu medicul care îți urmărește sarcina atunci când ai nelămuriri. Discută cu acesta în cazul în care consideri că ți-ar fi de folos administrarea unor suplimente alimentare. Ginecologul te poate ajuta cu o recomandare în acest sens.