Cerealele integrale în alimentația copiilor. Alege corect și înțelept pentru copilul tău

Cerealele integrale sunt mai bune și mai sănătoase pentru că nu sunt procesate. În procesul de prelucrare, o mare parte din substanțele nutritive se pierd, ceea ce în cazul celor integrale nu se întâmplă. 

Indiferent de forma în care le cumperi, acestea își păstrează în compoziție toate cele trei părți ale bobului, deci sunt hrănitoare, iar includerea lor în alimentația zilnică îți va aduce numai beneficii.

Substanțele nutritive din cerealele integrale

  • În funcție de partea bobului, există câteva substanțe nutritive comune pentru cerealele integrale. În membrana exterioară se regăsesc cantități importante de antioxidanți, fibre sau vitamina B.
  • Germenul este bogat în vitamina B, vitamina E, tiamină, proteine și grăsimi sănătoate, care diferă așa cum am mai spus în funcție de tipul de cereală consumat.
  • Membrana interioară este bogată în amidon, proteine și minerale și vitamine.

Beneficiile consumului de cereale integrale

Cerealele integrale joacă un rol important pentru sănătate deoarece sunt bogate în vitamine și minerale precum fier, cupru, calciu, seleniu sau zinc. Pentru copii, cerealele integrale sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Fibrele și proteinele dau senzația de sațietate pentru ca cei mici să nu mai fie nevoiți să ronțăie între mese, asigură sănătatea masei musculare, contribuie în mare măsură la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Dacă sunt introduse în alimentație încă din primele luni de viață, copilul se va obișnui cu gustul lor și ele vor avea efecte pe termen lung ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Cum se aleg cerealele integrale pentru copii

Nu trebuie să ții cont de aspectul ambalajului sau de marketing atunci când alegi cerealele copilului. 

Recomandările nutriționiștilor merg către boabele întregi de cereale sau către fulgii din cereale integrale. Fulgii de ovăz, de porumb, de grâu sau de secară se pot integra extrem de ușor în alimentația celor mici pentru că îi poți combina cu fructe sau iaurt. 

Nici din pregătirea gustărilor dintre mese nu trebuie să lipsească cerealele integrale. Acestea se pot transforma ușor în biscuiți, rulade, terciuri, budinci, ușor de preparat.

Oferă-i copilului tău o alimentație sănătoasă și efectele se vor vedea pe termen lung. 

Citeste si: