8 greșeli pe care le facem când plecăm la drum cu copilul. Află ce NU este bine să faci!
Vedem cu toții copii ținuți în brațe în mașină, poate chiar am făcut și noi lucrul acesta, pentru că “este foarte aproape locul unde trebuie să ajungem”. Sau cumpărăm scaun auto, dar alegem unul fără să ne documentăm foarte bine. Și mai există, de asemenea, scuza: “copilul nu vrea să stea în scaun”.
Cu aceste date în față, am cerut părerea unui consultant certificat în siguranță auto copii, să aflăm ce să NU facem când vine vorba de pregătirea de drum.
Alice Dona a adus în discuție câteva dintre problemele identificate frecvent la Fundația Siguranță Auto Copii, unde încearcă să educe părinții și copiii, în ceea ce privește modul corect de transport cu autovehicul. Iată ce greșeși fac părinții.
1. Alegerea unui scaun nepotrivit pentru vârsta, greutatea sau înălțimea copilului.Mulți părinți se grăbesc să treacă mult prea repede de la scoică la un scaun de vârstă mai mare. Riscul acestei alegeri este că micuții pot aluneca pe sub centuri și pot avea o poziție incomodă și incorectă a coloanei și capului. Iar în cazul unui impact, scaunul de vârstă mai mare, în loc să protejeze copilul, devine o capcană periculoasă.
Soluția: fiecare tip de scaun trebuie ales în funcție de copil și folosit până la limita maximă de greutate sau înălțime conform căreia este omologat.
2. Alegerea scunelor auto pe baza unor criterii esteticeSe întâmplă ca părinții să aleagă scaunele pe baza altor criterii, în locul criteriilor de siguranță și compatibilitate cu vârsta copilului și în funcție de mașină. Aleg scaunul pentru că este roșu sau verde, că are print cu desene animate, la recomandarea prietenilor, pe principiul a avut și vecina la fel. Dar, scaunele auto sunt dispozitive de siguranță, gândite să protejeze viața copiilor, nu să se asorteze cu tapițeria mașinii sau cu preferințele copilului în materie de animație.
Soluția: apelarea la un expert înainte de alegerea unui scaun.
3. Instalarea sub un unghi incorect a scaunelor orientate cu spatele la sensul de mersAceastă poziționare duce la risc de cădere a capului în față și de asfixie pozițională. Aceasta eroare se datorează faptului că părinții nu testează scaunul pe mașină în momentul achiziției și iau decizia de cumpărare fără o verificare a compatibilității între autovehicul și modelul de scaun auto dorit.
Soluția: din nou documentarea temeinică înainte de cumpărarea unui produs.
4. Nefixarea centurilor scaunului sau fixarea prea slabă a acestoraNu ajunge să punem centurile de siguranță, ele trebuie să fie legate bine și să îl asigure pe copil în caz de impact. Altfel, copilul riscă să alunece pe sub centuri.
Din cauza hainelor groase se creează o pernă de aer între corpul copilașului și centuri, iar acesta poate aluneca pe sub centuri.
Soluția: încălzirea mașinii înainte și așezarea copilului în scaun în hăinuțe de interior, nu în salopete tip cosmonaut sau cu geci groase, cu puf.
6. Neverificarea prinderii în Isofix înainte de fiecare drumAvem impresia că odată instalat scaunul este sigur. Există însă modele de scaune auto care se pot desprinde din Isofix după un drum pe o șosea cu gropi.
Soluția: putem remedia acest lucru prin verificarea sistematică, înainte de fiecare drum, a martorilor de fixare a scaunului.
7. Folosirea unor accesorii “after-market”Aici vorbim despre prelungitoare de centură, protecții pentru cap, despre care credem că le oferă un somn mai bun în timpul mersului, despre măsuțe pentru jucării sau alte accesorii, care nu au fost testate împreună cu scaunul auto.
Acestea pot influența dramatic modul în care scaunul se comportă în caz de impact și poate rezulta accidentarea gravă a copilului. Măsuțele și obiectele de pe ele se pot transforma în adevărate proiectile în caz de accident și pot duce la rănirea gravă atât a copilul, dar și a șoferului și pasagerului din față. Obiectele își măresc greutatea exponențial, odată cu creșterea vitezei. Exemplu: un telefon mobil, la o frânare de la o viteză de 30 km/h poate să îți spargă capul.
8. Folosirea de scaune second-handEste periculos să folosim astfel de scaune pentru că nu le cunoaștem istoricul. Poate nu știai, dar scaunele “expiră”: în timp plasticul devine casant, chinga centurilor se deteriorează, husele se pot de asemenea deteriora, se pot lărgi sau strâmta. După 4-5 ani scaunele nu mai sunt sigure.
Alt motiv pentru care este bine să cunoaștem istoricul scaunelor este pentru că există posibilitatea ca anumite loturi sau modele să fi fost retrase voluntar de către producător, din cauza unor probleme de fabricație. Iar în alte situații se poate ca scaunul să fi fost implicat într-un accident, iar defectele de structură rezultate în urma acestuia să nu fie vizibile cu ochiul liber.
Concluzia ar fi că este nevoie de grijă și studiu în alegerea unui scaun de mașină pentru copii. Și chiar dacă știm cu toții cât protestează cei mici când îi punem în scaunul de mașină, nu renunța la această luptă. Câteva minute de negocieri nu se compară cu riscul pe care ni-l asumăm atunci când NU asigurăm cum trebuie copilul în scaunul potrivit.
Alice Dona este de profesie medic, a lucrat 7 ani la Spitalul Elias din București, iar apoi a lucrat ca Ofițer Medical în cadrul United States Peace Corps, program al Departamentului de Stat al Statelor Unite.
În 2019 a înființat primul Centru de Siguranță Auto Copii din România, iar din martie 2020, a pus bazele Fundației Siguranță Auto Copii, o fundație care are ca scop educarea părinților si copiilor în privința modului corect de transport cu autovehiculul, a respectării regulilor de circulație de către micii pietoni, dar și de către cei care merg cu tricicleta, trotineta sau bicicleta.
Foto articol: https://www.freepik.com
Vezi emisiunea Doctor de bine și află Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central