Ce sunt vergeturile È™i de ce apar în timpul sarcinii 

Vergeturile apar cel mai des în timpul sarcinii. SpecialiÈ™tii estimează că între 50%-90% dintre femeile gravide capătă vergeturi pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină. 

Pielea este un organ puternic È™i elastic, însă poate fi afectat de întinderea prea rapidă sau bruscă, motiv pentru care apar vergeturile. Cu alte cuvinte, acestea sunt niÈ™te dungi sau un È™ir de dungi care pot să își facă apariÈ›ia pe sâni, abdomen, coapse, È™olduri sau fese. 

De reținut este faptul că vergeturile nu pot fi îndepărtate complet, iar tratamentul le poate ajuta doar să se estompeze.

ÃŽn cazul femeilor însărcinate, pe măsură ce abdomenul se măreÈ™te, pielea de pe burtă se întinde. ÃŽn plus, nivelul ridicat de hormoni din timpul sarcinii poate să determine slăbirea fibrelor de colagen din piele È™i apariÈ›ia vergeturilor (striae gravidarum). 

Există posibilitatea ca vergeturile să se estompeze după naștere, atunci când mama va elimina surplusul de kilograme acumulate în perioada sarcinii.

Deoarece corpul unei femei însărcinate trece prin numeroase transformări și își modifică dimensiunea de-a lungul celor 9 luni, aspectul pielii poate fi modificat semnificativ.

Tipuri de vergeturi: 

  • Albe - sunt considerate deja mature, ele existând pe suprafaÈ›a pielii de mai mult timp;
  • RoÈ™ii - pot avea o nuanță roÈ™ie, rozalie sau chiar purpurie. Se consideră că în acest stadiu sunt mai uÈ™or de tratat. Acest tip de vergeturi își pot schimba culoarea în timp, devenind È™i ele albe.

Cum pot fi prevenite vergeturile în timpul sarcinii

Fiecare gravidă își propune să depășească cu bine provocările pe care le întâmpină de-a lungul sarcinii. Menținerea unei pieli hidratate și sănătoase, sigur se numără printre obiectivele viitoarelor mămici.

Din păcate, atunci când vine vorba despre vergeturi, folosirea regulată a cremelor sau uleiurilor esenÈ›iale nu este o garanÈ›ie că acestea nu își vor face apariÈ›ia pe piele. 

Pentru a diminua șansele ca pe suprafața pielii tale să apară dungi inestetice, este important să folosești loțiuni și creme pentru hidratare destinate viitoarelor mămici. Astfel, vei putea menține elasticitatea pielii.

Îți oferim mai jos și alte modalități prin care poți să previi apariția vergeturilor pe durata sarcinii:

  • Consumă între 6 È™i 8 pahare de apa pe zi. Este important să fii hidratată.
  • O alimentaÈ›ie echilibrată te poate ajuta să ai o piele sănătoasă. Include în mesele zilnice alimente care conÈ›in vitaminele A È™i C, zinc È™i siliciu.
  • PoÈ›i utiliza o perie de masaj sau o mănușă pe suprafaÈ›a pielii. Acest proces contribuie la îmbunătățirea circulaÈ›iei sangvine locale.
  • FluctuaÈ›iile de greutate pot afecta calitatea pielii. De aceea, îți recomandăm să discuÈ›i cu medicul care îți monitorizează sarcina despre acest subiect. El te poate ajuta să ai o creÈ™tere în greutate în limite normale, iar kilogramele să se acumuleze gradual. 

ÃŽn concluzie, vergeturile sunt o problemă de ordin estetic, iar tratamente minune care să le elimine complet nu există. Acestea se pot doar estompa în timp. Dacă eÈ™ti însărcinată, îți recomandăm să aplici măcar câteva dintre sfaturile oferite mai sus. Cu siguranță, îți vor fi de folos! 

Citeste si:

Articole relationate