Testarea pentru infecția cu streptococ de grup B în timpul sarcinii
Pentru a monitoriza starea ta de sănătate și dezvoltarea bebelușului, medicul care îți urmărește sarcina îți va recomanda seturi de analize medicale și investigații.
Printre acestea se numără și testarea pentru infecția cu streptococ de grup B. Acest streptococ de grup B, cunoscut și sub denumirea de streptococcus agalactiae, este o bacterie care poate fi localizată la nivelul vaginului sau rectului unei gravide.
Atunci când testul este pozitiv, înseamnă că femeia însărcinată este colonizată cu streptococ de grup B. Specialiștii spun că rata de colonizare vaginală este de 10-30%, indiferent dacă femeia este sau nu gravidă.
Cu alte cuvinte, această colonizare este de cele mai multe ori asimptomatică sau se poate manifesta sub forma unei vaginite care necesită tratament pentru a dispărea.
În timpul nașterii, infecția poate fi transmisă copilului. Statistica spune că 1 din 200 de copii ai căror mame sunt purtătoare de streptococul agalactiae și care nu au fost tratate cu antibiotic, va dezvolta la rândul său simptome sau semne ale infecției cu streptococ de grup B.
Vezi mai jos lista factorilor care favorizează nașterea unui copil cu infecție cu streptococ de grup B atunci când mama este purtătoare a acestei bacterii:
- ruptura prematură a membranelor cu 18 ore sau mai mult înaintea nașterii
- infecție urinară în sarcină cu streptococ de grup B
- travaliul prematur – înainte de 37 săptămâni de sarcină
- febra în timpul travaliului
- naștere anterioara a unui copil cu infecție cu streptococ de grup B.
În astfel de cazuri, medicul va recomanda tratamentul cu antibiotic pentru a preveni infectarea bebelușului.
Cum poate infecția cu streptococ de grup B să afecteze bebelușul?
Infecțiile timpurii pot să apară începând din primele ore de viață ale bebelușului, până la 7 zile de la naștere.
Manifest[rile sunt cele ale unei septicemii care se poate asocia cu meningita și pneumonie. Bebelușii sunt tratați în același mod ca mamele, cu tratament intravenos cu antibiotic.
Infecțiile tardive apar după 7 zile până la 3 luni de la naștere și se manifesta cel mai frecvent sub formă de meningită.
Cum poate fi protejat copilul împotriva infecției cu streptococ de grup B?
Se recomandă testarea tuturor femeilor gravide în săptămânile de sarcină 35-37 în vederea depistării portajului vaginal și rectal de streptococ agalactiae.
În cazul în care testul este pozitiv și prezinți un risc crescut de a naște un copil cu infecție cu streptococ de grup B, medicul îți va recomanda tratament intravenos cu antibiotic la debutul travaliului sau atunci când membranele s-au rupt.
Tratamentul cu antibiotic trebuie administrat cu cel puțin două ore înainte de nașterea bebelușului, dar și la fiecare patru ore pe toată durata travaliului.