Schema națională de vaccinare. Ce vaccinuri sunt obligatorii și recomandate de Ministerul Sănătății
Toate vaccinurile care figurează în schema menționată mai sus sunt oferite gratuit în maternitate și mai apoi la medicul de familie, dar au existat și cazuri când acestea au lipsit din maternități, iar în acestă situație părinții sunt cei care trebuie să suporte costurile.
Față de anul trecut, în schema de vaccinare obligatorie de anul acesta a apărut vaccinul împotriva HPV, care se adresează fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani și care au solicitat în 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, dar și pentru cele care au depășit vârsta menționată, dar care au făcut anterior cerere.
Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este una dintre cele mai cunoscute infecții virale cu transmitere sexuală din lume, iar singura modalitate de a lupta împotriva lui este vaccinul anti-HPV. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.
Vestea bună este că în multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer anal, cancer vaginal, cancer de penis sau cancer la gât.
I. Vaccinuri care se fac în primul an de viață:
1.Vaccinuri care se fac în maternitate:
- Vaccinul hepatitic B (Hep B) - se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață.
- Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață.
2.Vaccinuri care se fac la medicul de familie:
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de două luni
- Vaccinul pneumococic - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de două luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a doua doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul pneumococic - a doua doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a treia doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
- Vaccinul pneumococic - a treia doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni
II.Vaccinuri care se fac după primul an de viață, la medicul de familie:
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - a doua doză - se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani
- Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI - se administrează copiilor la vârsta de 6 ani
- Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI - se administrează copiilor la vârsta de 8 ani
- Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți - se administrează la 14 ani
Există și categoria vaccinurilor opționale, care se achită integral de către părinți. Aceștia le pot cumpăra, iar mai apoi pot merge cu ele la medic doar pentru adminitrare. Chiar dacă nu sunt suportate de Ministerul Sănătății în ceea ce privește costurile lor, și ele fac parte din recomandări.
Lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății:
Vaccinul Rotaviral - este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
Vaccinul Varicelic - este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de "bubatul mare" sau "vărsat de vânt". Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
Vaccinul Meningococic - previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
Vaccinul Hepatitic A - se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 - 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
Vaccinul anti-HPV - recomandat și pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani, care nu intră în campania gratuită de vaccinare organizată de Ministerul Sănătății. Vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.