Ce este bruxismul – află de ce scrâșnesc copiii din dinți
Bruxismul, pentru că așa se numește această problemă, este o afecțiune caracterizată prin frecarea, scrâșnirea sau încleștarea dinților. Dacă perioada în care se manifestă este lungă, acesta poate duce la apariția unor probleme dentare: sensibilitatea dentară, leziuni la nivelul structurii dentare cu slăbirea calității acesteia sau apariția retracțiilor gingivale.
Ce anume cauzează această afecțiune nu este încă foarte clar. Există totuși câteva cauze asociate: stresul, anxietatea (factori psihologici), malocluzia (poziția incorecta a dinților), probleme date de lipsa de odihnă. La copii cauza principală o reprezintă etapa de schimbare a dentiției temporare sau dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare.
Bruxismul poate fi diurn, se manifestă în timpul zilei prin scrâșnirea involuntară a dinților sau nocturn, în timpul somnului.
Am vorbit cu Andreea Miu, medic stomatolog, despre această problemă destul de frecventă la copii.
Am aflat că bruxismul este considerat normal (funcțional) între vârstele 3-7 ani, începând cu apariția dinților de lapte și până când erup măselele permanente de pe ambele arcade.
De ce este normal bruxismul la copii, până la vârsta de 8 ani?Acest lucru este considerat normal pentru că articulația temporo-mandibulară nu este complet dezvoltată. Mai exact cavitatea glenoidă, adică locul în care este prinsă mandibula de maxilar. Până la acea vârsta copiii au o articulație plană și din acest motiv copilul își poate mișca mandibula în tot felul de poziții anormale, neavând încă o poziție stabilă, unică.
În timpul acestor mișcări se aud sunetele de scrâșnit, care îi sperie pe părinții. Aceste mișcări ajută la creșterea și dezvoltarea oaselor și la poziționarea lor corectă. Bruxismul are rol de echilibrare ocluzală și dacă nu duce la alterări ale aparatului dento-maxilar este considerat fiziologic. Este și un mecanism prin care se elimina stresul de peste zi.
Dr. Andreea Miu spune că știe foarte mulți părinți care se îngrijorează din acest motiv, dar spune că nu este cazul.
Pentru a scapă totuși de orice îngrijorare, recomandarea este să se realizeze un consult stomatologic, începând cu vârsta de 3 ani. În urma acestui consult, specialistul va verifica starea dinților și a oaselor și va stabili care sunt pașii de urmat.
Se întâmplă să fie vorba despre o mușcătură incorectă, care poate fi corectată din timp pentru o dezvoltare normală a oaselor feței.
Pentru a proteja dinții se poate recomanda purtarea unui gutiere asemenea celor pe care le poartă boxerii. Aceasta împiedică dinții să intre în contact.
Dacă bruxismul continua și după vârsta de 8-9 ani trebuie neapărat consultat un medic stomatolog specialist să verificați dacă este necesară începerea unui tratament ortodontic. După această vârstă, dacă simptomele continuă este posibil să fie vorba și despre stres.
Ce putem face? O vizită la specialist ortodont pentru a verifica dacă totul este în regulă din punct de vedere fiziologic.Dacă nu s-au putut identifica anumite cauze fiziologice clare trebuie mers mai departe în găsirea sursei.
În acest sens ajută reducerea stresului și a anxietății. Mai întâi identificarea surselor posibile ale acestora și mai apoi eliminarea lor. Bruxismul este asociat și cu lipsa odihnei de calitate sau insuficiente.
Deși nu este un sunet plăcut urechilor, scrâșnitul dinților nu este, de cele mai multe ori, o problemă. Dar pentru a fi siguri că așa este, un consult de specialitate ne elimină toate grijile.
Andreea Miu este medic stomatolog generalist.
Foto articol: https://www.freepik.com/