De ce este important să îi învățăm pe copii să folosească foarfeca

Cei mai mulți părinții sunt temători când vine vorba să îi lase pe copii să folosească foarfeca. Se gândesc la posibilele accidente și introduc târziu în programul celor mici activități de decupaj. 

Dar tăierea cu foarfeca nu înseamnă doar îndemânarea de a decupa, iar abilitățile pe care copiii le dezvoltă învățând să utilizeze foarfeca sunt foarte importante în pregătirea lor. 

Dacă îi arătăm cum să folosească foarfeca în siguranță, dacă îl supraveghem și alegem instrumente adecvate vârstei lui, copilul va căpăta abilități motorii și vizuale bune, dar și aprecierea modului de utilizare adecvată a instrumentelor.

Specialiștii spun că decupajul ar trebui să fie exersat începând de la vârsta de 2 ani. La început trebuie folosită o foarfecă rotunjită, în care s[ nu existe riscul să se înțepe. De asemenea, este important ca foarfeca să se potrivească dimensiunii palmei copilului, să nu fie grea sau prea mare. Nu este recomandat să îi dați copilului o foarfecă de jucărie, pentru că aceasta probabil nu va tăia și este posibil să îi aducă frustrare și se poate ca cel mic să nu își mai dorească să încerce.  

Citește și 8 greșeli pe care le facem când plecăm la drum cu copilul. Află ce NU este bine să faci!

Corectați întotdeauna un copil care nu ține foarfeca corect. Dacă se obișnuiește să țină greșit, corectarea poziției va fi mai dificilă. 

Care sunt avantajele tăierii cu foarfeca

Decupajul întărește mușchii mâinilor. Mișcările de deschiderea și închiderea a palmelor necesare tăierii ajută la dezvoltarea mușchilor care sunt folosiți mai târziu la scris. Cu cât copilul își vă întări acești mușchi, cu atât mai puțin veți auzi văicăreli legate de dureri de mână la momentul bastonașelor. 

Tăiatul cu foarfeca dezvoltă abilități motrice fine (dexteritatea degetelor). Copilul învață să facă mișcări independente cu fiecare deget, folosește degetul mare, arătătorul și mijlociul separat de degetul mic și de inelar. Aceste abilități ajută și ele la pregătirea în vederea scrisului, mai precis prinderea corectă a stiloului. Abilitățile motrice fine sunt importante și în cazul spălatului pe dinți, folosirii ustensilelor de mâncat și pictat sau la legarea șireturilor.

• Altă abilitate care este dezvoltată cu ajutorul decupajului este coordonarea bilaterală. Micuțul trebuie să facă mișcări de deschidere și închidere cu o mână și să țină hârtia cu cealaltă. Coordonare celor două mâini este foarte importantă, pentru că fiecare mână își îndeplinește propria sarcină. Aceasta este o abilitate necesară pentru a realiza lucruri precum spălatul vaselor, închiderea unei cămăși sau deschiderea unui plic.

Folosirea foarfecii contribuie la o mai bună coordonare ochi–mână, abilitățile vizual-motrice. Coordonarea ochi-mână se dezvoltă când copiii folosesc mâinile și ochii în același timp. Copilul vede, gândește ce vede și realizează o mișcare în legătură cu ceea ce vede. Este nevoie de mult exercițiu pentru a obține mișcarea pe care o dorește. Acest tip de coordonare este necesar la jocul cu mingea, la închiderea fermoarelor sau la folosirea furculiței. 

7 beneficii ale șahului - de ce ar trebui să joace șah copiii 

Decupajul crește concentrare și atenția. Copilul va fi interesat să obțină o anumită formă și va fi foarte atent să nu greșească. Va ajunge astfel să petreacă din ce în ce mai mult timp pentru a realiza tăieturile și va reuși să se concentreze o perioadă mai lungă de timp. 

• După ce începe să utilizeze cu succes foarfeca, copiii pot deveni creativi. Creațiile lor ne pot suprinde prin inventivitate.

Odată ce foarfeca a intrat în peisaj trebuie să aveți grijă că cel mic știe că foarfeca este un instrument ascuțit, care trebuie folosit cu atenție. Copilul trebuie supravegheat de un adult în timp ce folosește foarfeca.

Copilul trebuie învățat și că trebuie să taie doar hârtia destinată acestui scop. Să nu vă treziți, într-un moment de neatenție, cu perdelele tăiate sau cine știe ce acte importante uitate pe masă făcute modele. 

Și învățăți-l că trebuie să se joace cu foarfeca doar la masa de lucru. Nimeni nu își dorește ca micuțul artist să fugă prin casă cu foarfeca în mână și eventual să se împiedice.  

Învingeți-vă teama și încurajați-i să folosească foarfeca și să-și dezvolte îndemânarea.

Citeste si:

Articole relationate