9 idei de jocuri pentru călătoria cu mașina
Există însă modalități antiplictiseală, prin care ne asigurăm că toată lumea se distrează în mașină.
Iată câteva jocuri de jucat împreună în călătorie.1. Jocul rimelor
Cineva spune un cuvânt, iar ceilalți trebuie să găsească alte cuvinte care rimează cu acest prim cuvânt. De exemplu: doi, pisoi, cotoi, usturoi, butoi. Sau găină, mașină, colină, toxină.
Este o modalitate excelentă de a învăța cuvinte noi. Și dacă rămâneți în pană de idei, există un site care găsește cuvintele care rimează.
2. Literele alfabetului
Tot pe bază de litere este și următorul joc. Alegeți o literă și fiecare participant trebuie să găsească, pe rând, cuvinte care încep cu litera respectivă.
Este o altă modalitate de a îmbogăți vocabularul celor mici. Va fi amuzant când veți trece la altă literă și brusc vă veți aminti alte cuvinte cu litera cu care ați jucat înainte.
3. Ce încape într-o valiză
Dacă tot ați făcut bagajele pentru călătorie, puteți juca “Valiza”. Este asemănător jocului alfabetului, doar că aici cuvintelele cu aceeași literă trebuie să încapă într-o valiză. Nu pot fi folosite cuvinte care denumesc lucruri abstracte, trăsături, stări, ci doar obiecte mici care au loc într-un geamantan.
4. Poveste încâlcită
Cineva începe povestea cu “A fost odată ca niciodată” apoi fiecare pasager adaugă câte o propoziție, în funcție de inspirație. Interesant este că nu poți să știi niciodată unde va ajunge povestea și ce personaje vor apărea pe parcurs. Acțiunea poate avea multe situații amuzante și poate dura până vă plictișiți sau până ajungeți la destinație.
5. Ghicitori cu indicii
Ghicitorile îi fac de copii să gândească, să adune indicii, să compare, tocmai de aceea sunt foarte utile. Sunt, de asemenea, foarte distractive.
Puteți folosi ghicitori clasice “ce îți aparține, dar este folosit mai mult de alții - numele“ sau “nu e pasăre, dar zboară și poartă nume de floare - liliacul”. Găsiți foarte multe ghicitori online. Sau puteți alege un animal sau obiect, pe care să îl descrieți cu câteva indicii, urmând ca ceilalți participanți să afle la ce v-ați gândit.
6. Jocul preferințelor
Puteți afla preferințele celorlalți prin întrebări simple: “înghețată sau ciocolată?”, “mare sau munte?”, “roșu sau roz?”, “iarnă sau vară?”, sau “bicicletă sau role?”. Pentru a evita frustrările personale întrebarea “mama sau tata” este interzisă.
7. Jocuri de memorie: cuvinte repetate
Este bine să exersăm memoria copiilor, iar acest lucru se realizează cel mai bine prin joc.
Putem face șiruri de cuvinte fără legătură între ele și să le repetăm, fără să le încurcăm. Putem alege lucruri pe care le vedem pe geam sau prin mașină.
Sau ca să facem jocul mai amuzant, putem face un început de poveste: “am mers la piață și am cumpărat roșii”, iar ceilalți să adauge alte lucruri la înșiruire: castraveți, mere, pere. Atenție însă să nu uitați ordinea! Copiii vă vor corecta dacă încurcați cuvintele.
8. Număratul
Puteți alege o culoare și să numărați mașinile roșii sau albastre, puteți număra camioanele sau taximetrele, bicicletele sau motocicletele. Orice poate fi numărat pe geam. Iar timpul trece astfel mai ușor.
9. Jocul liniștii
După atâta numărat, înșirat și ghicit, veți dori poate câteva minute de liniște. Puteți face concurs “cine nu scoate un sunet” 5 minute sau chiar 10 minute. Este vorba de autocontrol și… tăcere.
Puteți folosi și jocuri cu care cel mic să se distreze singur, dar copilul va aprecia mai mult timpul petrecut împreună făcând lucruri amuzante.
Voi cum vă distrați la drum?
Foto articol: https://www.freepik.com/