Tomas, băiețelul Dianei Enache - artist la 6 ani
Desenele lui impresionează prin maturitate și tehnică și am vrut să aflăm mai multe detalii despre ce îl inspiră.
Care a fost primul desen și care a fost reacția voastră la vederea lui?Avea vreo 4 ani și jumătate și era topit după trenuri. În fiecare zi mergeam la Gara de Nord ca să vadă garniturile și vizitam destul de des Muzeul CFR. Cred că știe fiecare bucățică de șină din diorama de acolo.
Începuse să deseneze, însă nu desena copăcei sau căței... Într-o zi a desenat ce vedeți mai jos.
Am înțeles amândoi că are talent, așa că am luat o măsuță pentru desen, suluri de hârtie, creioane și carioci de diferite dimensiuni.
Multă vreme a desenat doar în creion și carioci negre. Și acum desenează așa, dar mai hașurează în culori.
Apoi, am încept plimbările prin oraș ca să îi arătăm clădiri, arhitectură deosebită, graffiti.
Și apoi am ajuns la muzeu, unde cel mai mult i-au plăcut sculpturile. Acum vrea de la Moș Crăciun o sculptură ca “Vârsta de bronz” a lui Rodin, pe care a văzut-o la MNAR.
Adrian, tatăl lui, este de asemenea pasionat de desen. De la el vine pasiunea aceasta?
Tatăl lui este, într-adevăr, talentat la desen. Bunicul și străbunicul lui, tot pe linie paternă au desenat, iar ultimul a fost sculptor. Așadar, nicio generație nu a fost “sărită” de talent. Aici aveți un portret realizat de Adrian.
Până acum a desenat trei pereți din living. Nu ne gândim să acoperim desenele, dimpotrivă, vrem să le lăsăm așa și să găsim o soluție să le punem în valoare.
Deocamdată nu merge la vreun curs. Am vorbit însă cu un prieten arhitect care, după ce i-a văzut desenele, vrea să lucreze cu el cu “hârtia și creionul”.
Are cont de instagram unde postați desenele lui, MOMAS_AN_ARTIST. Te-ai gândit să faci o expoziție?Momas se prezenta el când era mic. Dar poate că această coincidență, care duce cu gândul la Muzeul de Artă din New York, nu este de neglijat. Vrem să îl ducem să viziteze MoMa, când se va putea, și cine știe...
Desenele pe care le postăm pe Instagram nu sunt nici pe departe cele mai bune dintre desenele lui. Pe acelea le păstrăm pentru o expoziție, pe care vrem să o facem cât de curând se va putea.
Avem 5 cutii mari cu suluri de desene. Nu aruncăm nimic, păstrăm și bucățelele mici de hârtie pe care desenează la întâmplare.
Îmi doresc să fie fericit cu orice ar alege să facă. Mi-ar părea rău să nu meargă pe acest drum, dar doar el este cel care știe cel mai bine ce anume îl face fericit.
Pe mine mă face deja fericită, pentru că mă lasă în lumea lui fabuloasă, așa cum o văd eu.
Desenele lui Tomas le puteți vedea deocamdată pe Instagram aici:
Cât de mult s-a schimbat viața jurnaliștilor PRO TV în timpul pandemiei. Interviu Exclusiv cu Diana Enache și Ramona Păuleanu