Teatrul: noua materie opțională în școli
Probabil tocmai de aceea ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat la deschiderea anului universitar al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale că teatrul va deveni materie opțională în școli, începând cu acest an școlar.
Ministerul Educației a aprobat ca elevii să studieze la clasele a III-a și a IV-a disciplina “Eu și scena”, la clasele a VI-a și a VII-a disciplina „Teatrul și noi”, la clasele a X-a și a XI-a disciplina „Laboratorul de teatru”.
Prin această măsură se dorește ca elevii să poată dezvolta creativitatea, competenţele de comunicare, dar să dobândească și competenţe socio-emoţionale şi un comportament prosocial prin acest opțional.
Liviu Lucaci, rectorul UNATC crede că introducerea teatrului ca materie de studiu opţională în învăţământul preuniversitar reprezintă "un pas semnificativ" în educaţia tinerilor.
Această decizie vine după studii, consultări și expertize internaționale în care s-a demostrat că teatrul poate fi o alternativă plăcută de formare a copiilor.
Beneficiile participării la programe de artă teatrală sunt numeroase și ating diverse planuri: emoțional, social, fizic și chiar academic.
Diferite aspecte ale orelor de teatru de la improvizație la spectacol pe scenă, îi pot ajuta pe copii să își construiască încrederea și siguranța de sine. Ei vor învăța să exploreze în afara zonei lor de confort, să evalueze situații noi, să gândească neconvențional, să-și exprime gândurile și ideile într-un mediu sigur, să rezolve problemele și să facă față temerilor de a fi în centrul atenției.
Teatrul oferă copiilor un loc sigur de exprimare în care li se permite să fie cu adevărat ei înșiși, în timp ce se prefac că sunt altcineva. Într-o perioadă emoțională dificilă, teatrul îi poate ajuta pe elevi să își exprime mai bine sentimentele.
S-a demonstrat că acei copii care iau lecții de teatru dezvoltă abilități și capacități care îi ajută pe viitor în viața de adult.
Acești copii sunt, în general, mai deschiși la cultură și sunt interesați să afle mai multe despre arte.
Cursurile de teatru ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare, concentrare și memorie. Lecțiile de actorie îmbunătățesc abilitățile de prezentare, tonul cu care vorbesc și articulația.
Teatru le crește copiilor încrederea în ei, pentru că este nevoie de curaj să ieși pe scenă și să ai reflectoarele asupra ta.
Participarea la aceste programe poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea abilităților interpersonale, deoarece micii actori trebuie să înțeleagă personajele și rolurile diferite. Iar lucrul acesta le permite să se raporteze mai bine la diferite situații, oameni, sentimente și să înțeleagă ideea de fi în locul altcuiva.
Tu vrei ca cel mic să meargă la cursuri de teatru?Foto articol: https://www.freepik.com/