Află cum poÈ›i să “citeÈ™ti” faÈ›a copilului tău 

De câte ori ți-ai dorit să existe un manual de utilizare al copilului tău? Acest manual este scris pe fața lui și tot ce trebuie să faci este să înveți să îl descifrezi.

Natura interioară a copilului tău este înscrisă în curba obrajilor, în forma ochilor sau cea a sprâncenelor, în forma unică a feÈ›ei lui. 

Pe fața lui poți să îi descoperi darurile speciale, să înțelegi care vor fi provocările lui personale și să poți să îl ghidezi în funcție de nevoile lui unice.

Alexandru Bocunescu este fondator al Face Keys România ÅŸi creator al metodei Face Keys de corelare a personalităţii cu trăsăturile faciale. Este pasionat de “cititul” feÈ›elor È™i îi învață pe oameni să își adapteze felul de a comunica È™i să vorbească pe limba celorlalÈ›i prin descifrarea chipurilor. Această metodă, prin care putem recunoaÈ™te trăsături de personalitate, poate fi aplicată în multe domenii, de la resurse umane până la terapie È™i vânzări.

Am stat de vorbă despre cum folosim expresiile copiilor noștri pentru a-i înțelege mai bine.

• Ce este face reading-ul ÅŸi cum ne ajută să “citim” oamenii? 

Face reading-ul, pe scurt, înseamnă corelarea trăsăurilor faciale cu personalitatea.

• Când sunt pregătiÅ£i copiii sã citeascã feÅ£e? 

Printre primele “instrumente” de comunicare ale copiilor noştri sunt şi expresiile faciale. Cu ajutorul muşchilor faciali, ei ne comunică stările şi atitudinile lor iÌ‚ncă din timpul vieţii intrauterine. Dacă am putea vedea constant ce se iÌ‚ntaÌ‚mplă iÌ‚n timpul acestei faze a vieţii, am fi surprinşi de caÌ‚t de multe putem comunica prin mimică şi postură. 

Emoţiile primare şi manifestările lor pe faţă nu sunt iÌ‚nvaăţate, nu sunt condiţionate cultural sau determinate de vaÌ‚rstă, ci pur şi simplu fac parte din bagajul de exprimare al speciei cu cea mai eficientă comunicare – homo sapiens sapiens. 

Expresiile faciale care iÌ‚nsoÈ›esc emoÈ›iile noastre sunt universale. 

Orice copil, din orice colţ al lumii, va manifesta la fel fericirea, uimirea, frica, furia, dezgustul, dispreţul sau tristeţea. Este important să iÌ‚nţelegem că manifestarea acestor emoţii prin expresii şi microexpresii faciale nu are doar rolul de transmitere de mesaje, ci acţionează şi ca mecanism de reglaj emoţional (MRE), cu un rol foarte important iÌ‚n dezvoltarea emoţională a celor mici. 

În cele mai multe cazuri, pãrinţii reuşesc sã determine ce încearcă micuţii să transmită, chiar şi atunci când aceştia din urmă nu pot încă verbaliza şi asta pentru că păstrăm pe toată durata vieţii aceleaşi mecanisme biomecanice ale comunicării nonverbale.

Expresiile faciale sunt primul pas în formarea volumelor muşchilor faciali care, pe mãsura dezvoltării copiilor, pot fi legate de trăsăturile de personalitate. Există o legătură foarte strânsă între trăsăturile faciale şi cele de personalitate. Ambele tipuri de trăsături sunt într-o continuă formare din prima zi de viaţă şi până în ultima.

Faţa, ca instrument de comunicare nonverbală, ne ajută să înţelegem mult mai bine prin ce trec cei mici, ce atitudini au faţă de evenimentele sau obiectele din jurul lor şi chiar sã determinăm comportamente.

Deşi personalitatea celor mici se formează sub puternica influenţă a adulţilor din jurul lor şi a mediului iÌ‚n care cresc, este bine să iÌ‚nţelegem ca percepţiile lor diferă de cele ale părinţilor, profesorilor şi educatorilor. Atunci caÌ‚nd ştii să corelezi trãsăturile faciale ale unui copil cu cele de personalitate şi cum să legi expresiile faciale de atitudini, deţii o metodã foarte precisã de a comunicare cu cei mici. 

Face reading-ul este, de fapt, o metodã de eficientizare a comunicãrii pe toate planurile ei. 

• PoÈ›i să vezi mai uÈ™or când minte copilul tău, de exemplu? Cum? 

IÌ‚n anii copilãriei descoperim, printre altele, minciuna care are drept catalizatori ruşinea şi frica, douã emoţii foarte puternice, care ne vor codiţiona o serie iÌ‚ntreagã de comportamente tot restul vieţii. Se spune cã “minciuna are picioare scurte” pentru cã, de cele mai multe ori, cei mici se vor da de gol. Minciuna iÌ‚nsã “poate avea picioare şi mai scurte” dacã eşti suficient de pregãtit sã urmãreşti ce se iÌ‚ntaÌ‚mplã cu faţa unui copil atunci caÌ‚nd minte motivat de ruşine sau de fricã. IÌ‚n cazul ruşinii,  saÌ‚ngele este pompat cu mai multã putere cãtre obraji, urechi şi vaÌ‚rful nasului. VaÌ‚rful nasului iÌ‚l va maÌ‚nca şi şi-l va atinge involuntar, obrajii se vor iÌ‚nroşi, iar urechile vor deveni fierbinţi. IÌ‚n cazul minciunii provocate de fricã, faţa copilui va deveni palidã, sângele fiind pompat iÌ‚n special cãtre muşchii scheletici, ochii i se vor deschide mai mult şi gura se va iÌ‚ntinde pe orizontalã. Toate acestea iÌ‚n timp ce capul va fi iÌ‚ntr-o uşoarã miÈ™care de retragere. 

Frica este o emoţie care ne duce iÌ‚n starea de luptã sau fugã şi, imediat ce copilul realizeazã că nu are şanse iÌ‚ntr-o luptã, va alege fuga. Tot iÌ‚n cazul iÌ‚n care copilul este “prins cu maÌ‚ţa-n sac” este posibil ca pe faţa lui sã aparã manifestarea emoţiei de furie (furia cã a fost descoperit), caz iÌ‚n care aproape toţii muşchii faciali se vor iÌ‚ncorda şi capul se va apleca uşor iÌ‚nainte. Furia este o emoţie care, de regulã, precede o acţiune, un conflict, şi din acest motiv cel mic poate deveni violent. 

• Deci face-reading-ul este un as în mâneca părinÈ›ilor… 

Expresia “este mai bine sã previi decaÌ‚t sã tratezi” iÌ‚şi gãseşte valabilitatea şi caÌ‚nd vine vorba de creşterea celor mici. Ştiind sã le interpretezi trãsãturile faciale, poţi sã vorbeşti pe limba lor. Descoperi cã iÌ‚ţi poţi modula tonul vocii, cã poţi transmite mesajul mai alert sau mai lent, informaţia iÌ‚ntr-un calup mai mare sau mai mic, uitaÌ‚ndu-te doar la forma şi poziţia urechilor celor mici. 

IÌ‚nţelegi care este felul iÌ‚n care iÌ‚şi rezolvã problemele din viaţa de zi cu zi şi nu mai capeţi frustrãri atunci caÌ‚nd copiii tãi nu urmeazã iÌ‚ntocmai indicaţiile primite. IÌ‚n acelaşi timp, te descoperi şi pe tine ca pãrinte iÌ‚ntr-o nouã luminã. Prin corelarea trãsãturilor faciale cu cele de personalitate descoperi lumea fascinantã a unicitãţii fiecãruia dintre noi. 

IÌ‚ncetezi sã mai pui etichete şi sã mai judeci dupã propria mãsurã şi ajungi sã înţelegi, sã accepţi, sã iÌ‚ţi creşti nivelul de empatie. 

Deci da, este un as în mâneca părinÈ›ilor – atât în relaÈ›ia pe care o au cu copiii lor, cât È™i în relaÈ›ia de cuplu. 

O personalitate frumoasã iÌ‚ncepe sã se dezvolte sub umbrela unei relaţii armonioase iÌ‚ntre pãrinţi. Din acest motiv, cred cã oricine poate beneficiea de pe urma unei comunicãri eficiente, bazate pe modurile de iÌ‚nţelegere şi acceptare ale interlocutorului, comunicare iÌ‚n care asculţi mult, iÌ‚nţelegi şi mai mult şi transmiţi sincer. 

Citirea fețelor este un instrument puternic. Când poți vedea personalitatea celorlalți, fie că vorbim despre propriul copil sau despre cei pe care îi întâlnești, poți înțelege cine sunt cu adevărat în interior. Iar acest lucru dizolvă barierele comunicării.

Alexandru Bocunescu a descoperit face reading-ul acum opt ani, iar aceasta a devenit foarte repede o pasiune. Acum ÅŸase ani a luat naÅŸtere Face Keys, proiectul său de suflet. 

“Pentru mine procesul de învãţare ÅŸi descoperire este continuu, fapt ce m-a condus în multe direcÅ£ii - de la antropologie la geneticã, de la biomecanicã la sociologie ÅŸi chiar un master în criminalisticã ÅŸi psihologie judiciarã. Am dezvoltat o metodã coerentã prin care corelez trãsãturile faciale cu cele de personalitate ÅŸi îi învãţ pe oameni sã comunice mai bine pe toate planurile.”

Foto articol:  https://www.freepik.com/ 

Citeste si: