Mihai Bonoiu, de opt ani,  a scris „Un băieÈ›el pe dos”, o carte despre prieteniile imaginare ale copiilor

Mihai Bonoiu, un băieÈ›el de opt ani pasionat de lectură, lansează prima sa carte, „Un băieÈ›el pe dos”, o poveste despre prietenia sa imaginară cu un băieÈ›el care îi seamănă identic È™i care îl învață să își descopere personalitatea.

Cartea a apărut pe 10 decembrie la Editura Gama, în colecÈ›ia Gama Junior. 

Mihai este la prima sa experiență de acest gen. De scris a scris-o repede, dar apoi a învățat cât de mulÈ›i sunt paÈ™ii până la transformarea unei idei într-o carte, alături de Maria Monea, care semnează ilustraÈ›ia pentru „Un băieÈ›el pe dos”.  

„Când aveam 7 ani, le-am povestit pentru prima dată părinÈ›ilor mei despre prietenul meu imaginar Iahim, care mi-a fost alături tot timpul când eram mic. Vorbind cu ei, mi-am dat seama că aÈ™ putea să scriu toată povestea prieteniei mele cu Iahim”, spune Mihai Bonoiu despre cum a transformat o idee într-un text pe care speră să îl îndrăgească mulÈ›i copii. Personajele cărÈ›ii sunt Mihai însăși È™i prietenul său imaginar Iahim, care îi arată în tăcere, din spatele unei oglinzi, cum ar trebui să se comporte în diverse situaÈ›ii. „Cred că mulÈ›i copii au prieteni imaginari cu care se joacă sau cu care se ceartă. Iahim nu vorbea cu mine, doar îl vedeam, ca într-o oglindă”, adaugă Mihai.   

„ÃŽn fiecare dintre noi există un copil „pe dos”, care face lucrurile taman invers față de cum ne ies nouă. Uneori, mi-e ciudă pe Anaid a mea, alteori mi-aÈ™ dori să-i semăn... Nu m-am gândit însă niciodată să o scot din spatele oglinzii, aÈ™a cum a făcut autorul acestei minunate cărÈ›i ilustrate, È™i să o arăt lumii. ÃŽn „Un băieÈ›el pe dos” îl cunoaÈ™tem pe Iahim, care ne intrigă È™i ne înduioÈ™ează deopotrivă, pentru că ne ajută să înÈ›elegem mai bine natura noastră duală. Când am primit la editură propunerea de a publica această carte, ne-am bucurat să vedem că literatura pentru copii se îmbogățeÈ™te cu o carte plină de miez È™i sens, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui omuleÈ› care începe să se descopere pe sine”, spune Diana Soare, redactorul È™ef al Editurii Gama.  

Cartea va fi disponibilă din 20 decembrie în reÈ›eaua de distribuÈ›ie a editurii Gama: Diverta, CărtureÈ™ti, Humanitas, Elefant, Libris, eMag, Librărie.net sau Sedcom, iar din ianuarie È™i în reÈ›elele Carrefour, Auchan È™i Cora. 

Mihai speră ca „Un băieÈ›el pe dos” să fie doar începutul legăturii sale cu scrisul: „ÃŽmi iubesc foarte mult cărticica pentru că am muncit mult la ea, dar mai am È™i alte povestioare în lucru, în jurul unui personaj nou, pe care abia am început să îl conturez. Dar vă voi povesti mai multe mai târziu.” ÃŽn paralel cu scrisul de poveÈ™ti È™i cu È™coala, Mihai își continuă munca la canalul său de YouTube, „Ce citeÈ™te Mihai”, unde le citeÈ™te poveÈ™ti copiilor.  

Pentru mai multe detalii îi puteÈ›i scrie autorului la mihai@bonoiu.ro. 

Citeste si: