Cum îți poți sprijini copilul în timpul pandemiei. Sfaturi pentru părinți

Ministerul Sănătății a publicat pe pagina de Facebook o serie de sfaturi pentru părinți, referitoare la sprijinul pe care îl pot acorda copiiilor lor în timpul pandemiei.

Informațiile vin din partea medicului Lisa Damour, specialistă în psihologia adolescenței, autoare de bestseller-uri, editorialist la New York Times și mamă a doi copii, care a fost intervievată de cei de la UNICEF.

Pandemia este o perioadă în care anxietatea, stresul și incertitudinile sunt tot mai adânc resimțite de copii, indiferent de vârstă. Aceste emoții sunt și mai greu controlate în timpul pandemiei odată cu închiderea școlilor sau deschiderea or parțială, limitarea întâlnirilor cu prietenii, iar în acest condiții, rolul părintelui devine și mai important.

Specialistul Lisa Damour a listat șase sfaturi pentru părinți:

1. Fiți calmi și luați inițiativa

„Cu calm și controlat, părinții trebuie să discute cu copiii despre boala provocată de coronavirus (COVID-19) și despre rolul important pe care copiii îl au în protecția propriei sănătăți. Spuneți copiilor că este posibil ca, la un moment dat, să manifestați, dumneavoastră sau ei, anumite simptome similare cu cele ale răcelii sau gripei comune, dar că nu trebuie să se sperie nejustificat în fața acestei posibilități. Părinții trebuie să își încurajeze copiii să spună dacă nu se simt bine sau dacă sunt îngrijorați cu privire la virus, astfel încât părinții să poată interveni”, a transmis medicul.

2. Stabiliți și respectați o rutină

„Copiii au nevoie de organizare. Punct. Cu toții, foarte repede, trebuie să inventăm moduri cu totul și cu totul noi de a ne organiza timpul și a ne petrece zilele. Recomand insistent părinților să aibă grijă să existe un program al zilei, program care să cuprindă timp de joacă, când copilul poate să țină legătura cu prietenii prin telefon, perioade fără echipamente electronice și timp alocat pentru treburi gospodărești. Trebuie să ne gândim la aspectele pe care noi punem preț și să organizăm timpul în funcție de acestea. Copiii se vor simți mult mai bine știind că ziua are o structură, știind când este vremea să lucreze și când este vremea să se joace”, explică medicul.

3. Lăsați-i pe copii să își trăiască emoțiile

Dr. Damour le recomandă părinților să-i lase pe copii să trăiască tristețea care vine odată cu limitările impuse de pandemie, care se răsfrâng asupra activităților lor de zi cu zi și care le făceau plăcere. „În viața adolescenților, acestea sunt pierderi majore, cu o amploare mult mai mare pentru ei decât pentru noi, întrucât noi le cântărim prin prisma vieții și experienței noastre. Așteptați-vă să fie foarte triști și frustrați din cauza pierderilor pe care le deplâng, acceptați ca normale aceste trăiri și sprijiniți-vă copiii să treacă prin ele”, explică specialistul.

4. Discutați cu copilul pentru a înțelege ce a auzit el

„Aflați ce aude copilul dumneavoastră și ce crede că este adevărat. Nu este suficient să le prezentați faptele așa cum sunt, pentru că, dacă au auzit ceva inexact, iar dumneavoastră nu știți ce convingeri și-au format și nu soluționați înțelegerea greșită, copiii pot combina noile informații cu cele pe care deja le dețin. Aflați ce știe deja copilul și porniți de aici pentru a corecta percepția”, susține medicul. Părinții trebuie să caute cele mai bune surse de informare și să-i educe pe copii folosind acele surse.

5. Faceți loc distracțiilor

„Inspirați-vă de la copii dumneavoastră și gândiți-vă bine cum să asigurați un echilibru între discuții și distracții. Când copiii sunt foarte triști și au nevoie să se destindă, lăsați loc divertismentului”, este sfatul medicului Damour. De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți la rutina adolescenților, care sunt tot mai dependenți de ecrane. Se impune realizarea unui program clar de utilizare a device-urilor, care să facă loc și altor tipuri de activități.

6. Supravegheați-vă propriul comportament

„Desigur, părinții sunt și ei îngrijorați, iar copiii percep și preiau de la părinți indicii emoționale. I-aș ruga pe părinți să facă tot ce pot pentru a-și gestiona anxietatea când sunt singuri, fără a transmite angoasele lor și copiilor. În acest scop, poate fi necesar să își ascundă emoțiile, ceea ce poate fi dificil uneori, mai ales dacă emoțiile respective sunt intense”, explică dr. Damour.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Citeste si: