Cât de necesară este activitatea fizică pentru preșcolari? Kinetoterapeutul Nicoleta Jianu, de la Asociația Kinetobebe, ne dă câteva sfaturi
Conform unui studiu de dinainte de pandemie, copiii petrec afară zilnic în medie doar 30 de minute și șapte ore în fața ecranelor, cum ar fi televizorul, tabletele, computerul și telefoanele în medie. Copiii schimbă jocul activ, în aer liber, cu un stil de viață mai sedentar, care are consecințe grave pentru sănătatea și bunăstarea lor generală.
În ultimul an anumite activități s-au limitat din cauza pandemiei, iar copiii se mișcă din ce în ce mai puțin. Activitățile sportive sunt minime sau inexistente, iar timpul petrecut în fața ecranelor mai lung ca niciodată.
Pentru că nu ne dorim copii sedentari trebuie să găsim o formula prin care programul lor zilnic să fie unul echilibrat.
Kinetoterapeutul Nicoleta Jianu, de la Asociația Kinetobebe, ne dă câteva sfaturi.
Cum facem ca cei mici să aibă un program echilibrat?
Copiii, chiar și cei de 3 ani, fac activități online și petrec mult timp în fața ecranelor. Lucru deloc susținut de medicii specialiști. Pentru cei mici nu doar activitatea online reprezintă timpul în fața ecranelor, ci și desenele animate, jocurile sau video-urile.
Pentru a face un program echilibrat copiilor, este necesar să urmăm activitățile pe care le aveau și înainte de pandemie, dar cu adaptarea la noua situație.
• Este indicat ca un copil care petrecea zilnic 2 ore sau mai mult afară, să aibă și acum această posibilitate. Pentru copiii care aveau diferite activități sportive specifice vârstei: înot, karate, dansuri, balet sau altele, este necesar ca acestea să fie înlocuite cu programe adaptate de mișcare. Unii antrenori și-au putut menține activitatea online sau dacă nu, părintele poate să discute cu aceștia pentru întocmirea unui program specific de mișcare zilnică.
• Trebuie să fim atenți și la dieta zilnică, pentru că, de plictiseală, copiii au tendința să ceară permanent de mâncare.
• Dacă se poate să existe zile în care să nu aibă deloc acces la ecrane, ar fi ideal.
• Să facă zilnic sport sub diferite forme: jucat cu mingea, alergat în parc, exerciții în casă, de mers: pe vârfuri, cu câte un genunchi la piept, fandări.
• Se poate face un program zilnic de înviorare, care să dureze 5-10 minunte, dar care ajută mult activitățile următoare. Este bine să faceți câte unul sau două exerciții pentru umeri, brațe, trunchi și membre inferioare.
Cum îi facem pe copii să le placă sportul?
Cu cât se mișcă mai puțin, cu atât copiilor le vor plăcea mai mult activitățile statice. Unora le este greu să iasă din casă la plimbare, unii chiar nu își mai doresc la grădiniță sau la școală, deși înainte le făcea plăcere să meargă.
De noi, părinții, de exemplul nostru zilnic, depinde plăcerea lor de a face sau nu o activitate. Dacă ne referim la cea sportivă, trebuie să ne facem și noi timp să ne mișcăm împreună cu ei.
Sportul online este o soluție pe timp de pandemie?
Pentru copiii de vârstă preșcolară este dificil să urmeze o activitate sportivă online, să fie atenți la ecran, să facă execițiile cerute și să nu fie în contact fizic cu colegii sau instructorul.
Cum ne poate ajuta un kinetoterapeut?
Dacă nu știm ce exerciții ar trebui să facem cu copiii noștri, un kinetoterapeut pediatru ne poate ghida. Cel mai indicat ar fi să mergem la o evaluare generală și să învățăm ce activități să urmăm acasă cu copilul. Kinetoterapeutul este în măsura să spună în ce etapă de dezvoltare se află copilul și care sunt cele mai bune exerciții de stimulare pentru el.
Copilul tău ce activități fizice face?
Foto articol: https://www.pexels.com/