Beneficiile vaccinării la gravide, explicate de şeful ginecologilor din România
Vaccinurile împotriva coronavirusului sunt perfect sigure pentru femeile însărcinate şi copiii lor, chiar şi atunci când sunt administrate în primul trimestru de sarcină. O spune prof. univ. dr. Daniel Mureşan, şeful ginecologilor din România, care speră să spulbere, astfel, toate dubiile legate de felul în care vaccinarea poate influenţa sarcina sau posibilitatea unei sarcini.
Preşedintele SOGR a ţinut să sublinieze că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 salvează vieţi şi este o măsură de protecţie nu doar pentru viitoarele mame, ci şi pentru copil.
"Vaccinarea este o procedură care salvează vieți, care ne ferește de forme grave și care contribuie la nașterea unui copil sănătos! Femeile se pot vaccina dinainte de a fi gravide, în timpul sarcinii, încă din primul trimestru al sarcinii, dar și în lăuzie. Infecția sarcinii este mai periculoasă, ca manifestare, decât în afara acesteia”, spune dr. Daniel Mureşan.
Studiile au arătat că riscurile pentru mamă şi copil sunt reduse considerabil de vaccinarea împotriva Covid-19 în timpul sarcinii sau al alăptării, atât când vine vorba de îmbolnăvire, cât şi de complicaţiile ce pot apărea în urma infectării.
Mitul infertilităţii post-vaccin, demontat de specialiştiDe 19 luni, de la debutul pandemiei, medicii şi cercetătorii din întreaga lume studiază tot ce se poate studia despre coronavirus, manifestările sale clinice, reacţia la diferite tratamente etc. Singura concluzie certă la care s-a ajuns până în prezent este că vaccinurile, coroborate cu măsurile de igienă şi prevenţie, sunt calea cea mai probabilă de a evita formele grave de boală.
Unul dintre miturile cel mai intens mediatizate a fost acela că ar putea afecta fertilitatea, iar acum toţi specialiştii încearcă, pe toate căile posibile, să îl demonteze.
În timp ce SOGR recomandă vaccinarea gravidelor şi a lăuzelor, dar şi a femeilor care plănuiesc sau speră să rămână însărcinate în viitorul apropiat, organizatorii campaniei de vaccinare subliniază că serurile anti-Covid nu pun în pericol capacitatea de reproducerea femeilor. Mai mult, specialiştii au catalogat drept pure speculaţii afirmaţiile cum că vaccinurile ar provoca infertilitate la femei şi bărbaţi, însă arată că boala Covid-19 poate afecta serios fertilitatea.
Riscuri majore pentru gravide în cazul contractării Covid-19Potrivit datelor strânse şi coroborate de cercetători de la debutul pandemiei, femeile însărcinate care se îmbolnăvesc de Covid-19 au risc major de naştere prematură, dezlipire de placentă, moarte a fătului în uter, spitalizare în ATI şi deces. Vaccinarea, în schimb, scade de peste cinci ori riscul de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 şi de 10 ori riscul de a dezvolta o formă severă a bolii şi de a avea nevoie de spitalizare.
Statisticile arată că o gravidă vaccinată anti-Covid are un risc de deces de 11 ori mai mic decât o gravidă nevaccinată. In plus, vaccinarea în timpul sarcinii este o formă de a proteja şi nou născutul, deoarece anticorpii dezvoltaţi de mamă după vaccinară ajung la făt prin placentă, înaintea venirii pe lume, şi mai apoi prin laptele matern.
"Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, transmit organizatorii campaniei de vaccinare anti-Covid.