Cum să alegi cele mai inspirate cadouri de Crăciun pentru copii

Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi cei care nu au cumpărat încă darurile pe care le vor aşeza sub brad încep să ia cu asalt magazinele, în căutarea celor mai inspirate cadouri.

Pentru adulţi poate fi destul de simplu să faci o alegere potrivită, însă cadourile pentru copii sunt cu totul altă poveste.
Alegerea celor mai potrivite cadouri de Crăciun pentru copii poate fi o adevărată provocare pentru oricine - părinţi, bunici, unchi, mătuşi, naşi, prieteni de familie. Prima oară gândul fuge către jucării, apoi te gândeşti la dulciuri, fructe, cărţi, articole vestimentare. Dar dacă are deja ce ţi-ai pus în minte? Sau dacă nu i se potriveşte cadoul? Ce e de făcut, atunci?

Cum alegi jucării pe placul copiilor

Indiferent ce relaţie ai cu copilul căruia vrei să îi faci un cadou de Crăciun, jucăriile par cea mai la îndemână soluţie. Doar par, pentru că nu e chiar aşa de simplu să faci o alegere, în primul rând pentru că oferta este foarte bogată, apoi pentru că, desigur, te loveşti mereu de propriile îndoieli. Gadgeturile pot să pară o idee bună pentru un nepot cu care vrei să poţi vorbi des şi să vă trimiteţi fotografii şi filmuleţe. Jucăriile cu telecomandă, roboţii şi păpuşile cu acumulatori, motociclete, biciclete, toate par o idee bună, dar acestea ar trebui să fie rezervate doar părinţilor pentru că ei ştiu cel mai bine dacă au suficient spaţiu pentru ele sau dacă sunt de acord ca piciul lor să aibă astfel de jucării.

Dacă vreţi să mergeţi la sigur cu cadoul de Crăciun, alegeţi jocuri şi jucării simple, potrivite pentru vârsta copiilor şi cu care să se poată juca împreun cu un frate, cu un văr sau un prieten ori chiar cu părinţii. Cuburile din lemn, jocurile de construit sau stivuit, puzzle-urile cu diferite niveluri de dificultate, plastilina sunt jucării chiar indicate pentru a fi dăruite copiilor, evident în funcţie de de vârstă. Psihologii, neurocercetătorii şi specialiştii în parenting recomandă într-un glas jucăriile care pot stimula şi provoca imaginaţia şi creativitatea celor mici şi, totodată, să îi îndemne la socializare. Iar asta se poate obţine, de cele mai multe ori, cu jucării dintre cele mai simple.

Dăruim sau nu dulciuri copiilor altora?

Acesta este un subiect cu adevărat delicat pentru că mulţi părinţi preferă în ziua de azi să nu le ofere copiilor lor ciocolată sau zahăr în exces. Cel mai sigur şi onest este să întrebi înainte de a-i oferi copilului o ciocolată pe care mama va evita apoi să i-o dea; vei evita, astfel, un moment stânjenitor pentru cei mari şi frustrant pentru cel mic.

Fructele sunt în general un cadou mai potrivit, dacă vrei să completezi cadoul de Crăciun şi cu ceva bun.

Căutaţi să obţineţi informaţii chiar de la copil

Când copilul este suficient de mare încât să îşi dorească anumite lucruri, este bine să încercaţi să îi îndepliniţi acele dorinţe. Tot ce aveţi de făcut este să fiţi "spionii" lui Moş Crăciun. Scrieţi-i împreună scrisoarea, faceţi o listă de dorinţe, mergeţi împreună la cumpărături şi faceţi poze la ceea ce şi-ar dori pentru ca apoi să i le trimiteţi Moşului cel bun şi ajutoarelor lui, cum ar fi bunicii, unchii şi mătuşile sau naşii.

Atenţie la capcana cadourilor fără număr

Orice părinte vrea să vadă bucuria pe chipul copilului său când găseşte cadourile de Crăciun sub brad. Nu exageraţi, însă, cu numărul darurilor pentru cel mic, pentru că nu asta contează neapărat, ci mai ales calitatea cadourilor. Evitaţi să îi cumpăraţi de Crăciun tot ce nu i-aţi cumpărat în ultima vreme sau tot ce credeţi că ar avea nevoie în anul următor. De asemenea, nu încercaţi să păcăliţi copilul cu cadouri multe, menite să substituie ceea ce ştiţi că şi-ar fi dorit cu adevărat, dar fie nu v-aţi permis, fie aţi considerat că încă nu este momentul.

Degeaba faceţi 5, 7, 10 cadouri, în speranţa că măcar unul dintre ele îi va plăcea cu adevărat. În plus, experţii sunt de părere că toţi părinţii ar trebui să se încadreze în regula celor 4 cadouri de Crăciun. Acestea pot fi un articol vestimentar, o carte sau un joc educativ, un lucru pe care şi-l doreşte şi un lucru de care are nevoie. Multe cadouri nu înseamnă mai multă dragoste, aceasta este aceeaşi în orice zi din an, fie că e Crăciun, ziua lui de naştere sau marţi.

Peste toate nu uitaţi că darul cel mai de preţ pentru un copil este timp petrecut frumos împreună cu familia.

Citeste si: