Lăsaţi copiii să facă mizerie când mănâncă! Beneficiile sunt uimitoare
Patru motive să laşi copilul să facă murdărie când mănâncă
Deşi te întrebi, probabil, cum ar putea fi acesta un lucru benefic, atunci când doar tu eşti cea care trebuie să cureţe urmele, află că specialiştii au găsit patru motive care ar trebui să te facă să priveşti cu ochi buni mizeria făcută de copil la ora mesei.
Copilul va face mai puţine mofturi la mâncare
Se ştie că micuţii strâmbă din nas la unele alimente, mai ales când se simt constrânşi să le mănânce. Provoacă-ţi copilul să se joace cu mâncarea şi vei vedea că nu va mai selecta atât de atent ce i-ai pus în farfurie.
Există chiar şi un studiu care confirmă asta. O echipă de cercetători britanici a realizat un experiment pe un grup de 70 de copii cu vârste între 2 şi 5 ani. Au ascuns un soldăţel de jucărie în boluri cu piureuri şi le-au spus copiilor că îi pot căuta cu mânuţele.
În paralel, au strâns de la părinţi date despre meniul zilnic al copiilor, despre alimentele preferate şi despre cele pe care nu le acceptă mai deloc.
La finalul experimentului, rezultatul mai mult decât evident a fost că celor mici le-a plăcut să se mozolească în căutarea “comorii” ascunse şi nu au mai fost atât de reticenţi la alimentele pe care acasă le refuzau; cercetătorii au stabilit că acei copii care s-au murdărit cel mai tare erau cel mai puţin expuşi la neofobie, sindrom caracterizat prin refuzul unor alimente cu care nu sunt obişnuiţi.
Stimulează dezvoltarea creierului şi a vocabularului
Un studiu a stabilit că acei copii care sunt lăsaţi în scaun şi se pot juca în voie cu mâncarea au învăţat mai repede despre alimente şi texturi; explicaţia stă în faptul că atingerea alimentelor cu mâna îi ajută să obţină mai multe informaţii decât ar face-o doar vizual. Ei învaţă mai uşor denumirile, fac mai rapid diferenţa între moale şi tare, între cald şi rece, între lichid şi solid.
Este o formă de joc senzorial
Copiii învaţă cel mai mult şi cel mai bine prin joc; pentru ei este foarte important să atingă lucruri, dar şi să le guste pentru a obţine informaţii despre ele.
Când copilul vrea să mănânce singur, nu te opune, chiar dacă te sperie mizeria pe care o vei avea de curăţat. Pentru el este o experienţă cu multiple beneficii, asemănătoare cu jocurile senzoriale; va înţelege că atunci când dai drumul unui obiect, el cade pe jos, că atunci când arunci ceva, acel ceva zboară sau că dacă strângi ceva în mână, îşi poate schimba forma sau se poate rupe.
În plus, îşi va devolta abilităţile motorii mult mai rapid decât dacă îi dai tu mereu să mănânce cu linguriţa.
Îl ajuţi să devină mai independent
Cei mai mulţi copii vor să încerce să facă lucruri singuri, iar mâncatul este cea mai la îndemână activitate. Veţi observa că după începerea diversificării copilul va avea tot mai des tendinţa să apuce singur linguriţa cu care este hrănit sau să pună mânuţele pe cana cu apă pentru a bea singur.
Multă mâncare şi multe lichide vor ajunge deseori pe jos, pe haine sau chiar pe pereţi. Dar vei avea un copil care va fi învăţat multe din asta; în plus, de la un moment dat nu va mai fi atât de distractiv pentru el să se joace sau să arunce mâncarea, iar atunci vei putea răsufla uşurată.
Iată şi câteva trucuri pentru a face curăţenie mai uşor după ce copilul a mâncat singur:
• pune un covor sau un ziar pe jos în zona în care mănâncă cel mic
• alege un scaun de masă din materiale uşor de curăţat şi igienizat
• nu uita de babeţica textilă sau din silicon, care vor împiedica mâncarea să ajungă (prea multă) pe hainele copilului
• foloseşte castronele cu bază din silicon cu vacuum sau anti alunecare.
În rest, bucură-te de spectacolul pe care cel mic îl oferă, fără să te gândeşti prea mult la efortul pe care va trebui să îl faci pentru a curăţa totul! Aceste momente sunt nepreţuite!