Se vor închide din nou şcolile în valul 5 al pandemiei? Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut noi precizări în ceea ce priveşte închiderea şcolilor în perioada următoare, în cazul în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus va creşte în România din cauza variantei Omicron.

Ministrul a declarat în repetate rânduri că el susţine menţinerea şcolilor deschise şi a explicat în ce context ar putea fi închise din nou şcolile în valul 5 al pandemiei.

„Decizia trebuie să Å£ină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic ÅŸi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporÅ£ie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea ÅŸcolară.

Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menÅ£inerea deschisă a activităţilor ÅŸcolare, nu cu orice preÅ£, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raÅ£ional ÅŸi care să nu repete erorile majore, – aÅŸ spune ÅŸi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – ÅŸi în mod repetat, în care ÅŸcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat ÅŸi aÅŸ spune chiar iresponsabil”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Alexandru Rafila a dat exemplul Franţei, ţară care se confruntă cu un număr uriaş de infectări noi, însă a decis menţinerea deschisă a şcolilor, chiar şi în acest context.

„AÅ£i văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în FranÅ£a am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuÅŸi ÅŸcolile au funcÅ£ionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci ÅŸi proporÅ£ia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceÅŸti obiÅŸnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Citeste si: