Boala care apare la copii după COVID-19. Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia: "Au un risc de 2 ori mai mare de a o dezvolta"

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, atrage atenÅ£ia părinÅ£ilor asupra unei boli care poate apărea la copiii cu vârsta până în 18 ani după infecÅ£ia cu coronavirus. 

Miercuri, 26 ianuarie, a început vaccinarea împotriva COVID-19 ÅŸi la categoria de vârstă 5-11 ani, iar cu această ocazie Valeriu Gheorghiţă a îndemnat părinÅ£ii să meargă la vaccinare cu copiii, mai ales că există date care arată că tot mai mulÅ£i copiii care trec prin infecÅ£ie pot dezvolta diabet zaharat. 

„Centrul American de Control ÅŸi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori ÅŸi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii.

Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uÅŸoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaÅ£ii în care evoluÅ£ia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecÅ£iuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave ÅŸi unor complicaÅ£ii.”, a spus Gheorghiţă, la Romexpo.

Sursa foto: Agerpres

Citeste si: