Copilul desenează pe pereţi? Bucură-te, în loc să te grăbeşti să ştergi urmele
De ce să lauzi copilul când desenează pe pereți
Pare greu de asimilat ideea că ar trebui să încurajezi copilul să mâzgălească pereții, însă această activitate are beneficii incontestabile pentru el. Când desenează pe pereți sau chiar pe mobilă, copilul acumulează lucruri mult mai prețioase decât vopseaua pe care tu, ca părinte obsedat de curățenie, o prețuiești atât de mult. Ceea ce ți se poate părea doar o mâzgăleală (pe care deja te gândești cât de greu îți va fi să o cureți) este pentru cel mic o operă de artă, dar și un semn de dezvoltare.
Atunci când tu te grăbești să îi ștergi desenele de pe pereți, de pe uși, de pe dulapuri, nu faci decât să îl descurajezi să își manifeste creativitatea și imaginația. Așa se face că mulți copii poate chiar talentați la desen își „îngroapă” înclinația sub munții de „nu e voie”, ”de ce ai murdărit acolo”, „o să ne facem de rușine când vine cineva pe la noi” auziți de la părinți de câte ori ei se jucau „de-a Picasso”.
Copiii creativi trebuie încurajați
Desenatul, coloratul, pictatul, mâzgălitul sunt activități care ajută un copil să devină mai creativ și mai autonom. Totodată, cei mici exprimă prin desen emoții și sentimente și comunică anumite lucruri adulților, chiar și fără să își dea seama, spun psihologii.
Ceea ce pentru ei este o distracție de moment, pentru un părinte sau un educator poate fi o sursă de informații prețioasă. În funcție de desenele pe care le face copilul, de culorile pe care le folosește, de felul în care trasează liniile și în care folosește spațiul, îți poți da seama de starea lui de spirit, de emoțiile sale, de lipsurile pe care poate le resimte.
Beneficiile desenatului pe pereți
Înainte de a certa copilul că a murdărit pereții, ar trebui să știi că această activitate este una cu multiple beneficii pentru el, fizice și psihice:
• este un exercițiu bun pentru umeri, coate și articulațiile mâinii, care capătă astfel mai multă stabilitate, deoarece mișcarea este mai amplă și mai intensa
• motricitatea fină este exersată mai bine, iar copilul va apuca mai bine și mai corect obiectele de scris
• se dezvoltă coordonarea mână-ochi deoaerce în plan vertical cel mic are o viziune mai amplă și mai buna asupra a ceea ce face
• ajută la dezvoltarea și menținerea atenției vizuale, pentru că totul este mai aproape de ochi
• dezvoltă conștiința vizuală și ajută la înțelegerea unor concepte precum sus-jos sau dreapta-stânga
• îi ajută pe copiii foarte energici și cu deficit de atenție să se relaxeze și să se concentreze mai bine
• îmbunătățește postura, copilul fiind nevoit să stea drept, în loc să stea aplecat sau chiar cocoșat deasupra unei mese.