Ce se întâmplă cu creierul femeilor după naştere. Ce au descoperit specialiştii
Știați că în timpul sarcinii apar schimbări și în creierul mamei? Acest lucru a fost demonstrat de un studiu realizat la Universitatea Autonomă din Barcelona, care a constatat că modificările hormonale care au loc în această etapă provoacă schimbări structurale și funcționale importante în creierul mamei, unele dintre acestea putând fi menținute pe termen lung.
Cele mai importante modificări structurale și funcționale în creierul matern după sarcinăLa studiul realizat de experți spanioli au participat 25 de femei care au fost supuse unui RMN înainte de a rămâne însărcinate și după ce au născut. Cercetătorii au scanat, de asemenea, creierul viitorilor părinți și, ca grup de control, au efectuat scanări RMN la 20 de femei și bărbați care nu aveau copii. Rezultatele au relevat prezența unor modificări structurale în creierul femeilor care au născut.
Analizând scanările RMN, cercetătorii au observat că creierul mamelor a prezentat o scădere marcantă a materiei cenușii în anumite zone ale cortexului cerebral, în special în zonele legate de abilitățile sociale, în special capacitatea empatică, adică abilitatea de a se pune în locul celorlalți și de a stabili legături cu adevărat semnificative.
Oamenii de știință cred că aceasta este o tăiere adaptivă a conexiunilor neuronale. Practic, ar fi un proces natural în care hormonii acționează prin reducerea activității creierului pentru a prioritiza și optimiza anumite funcții în detrimentul altora, cum ar fi capacitatea de a anticipa amenințările din mediul înconjurător și de a interpreta diferitele reacții ale copilului.
Totuși, aceasta nu este singura schimbare care are loc în această perioadă în creierul matern. S-a constatat că, în timpul sarcinii și până în primele șase luni de la naștere, există, de asemenea, o reducere a volumului creierului, adică creierul "se micșorează".
Pe de o parte, aceasta se datorează reducerii energiei și nutrienților pe care creierul o suferă în această etapă.
Pe de altă parte, este legată de modificarea hormonală prin care trece mama în această perioadă și care afectează metabolismul creierului. Vestea bună este că, pe măsură ce mama se recuperează după sarcină, creierul ei își recapătă volumul anterior.
Creier mai mic și mai puțină materie cenușie, dar inteligență mai mareÎn timpul sarcinii, este obișnuit ca femeile să aibă deficiente în memoria executivă și în memoria de lucru, precum și în memoria pe termen scurt și în controlul emoțional. Este, de asemenea, normal să le fie mai greu să se concentreze și să se autocontroleze. Cu toate acestea, ceea ce este interesant este că inteligența nu este afectată, de fapt, știați că după naștere mama devine mai inteligentă?
Un alt studiu, de data aceasta realizat la Universitatea McMaster, a constatat că, după ce nasc, femeile dezvoltă un coeficient de inteligență mai mare în comparație cu femeile care nu au avut copii. În cadrul studiului, cercetătorii au format două grupuri de femei, unul cu 25 de femei însărcinate și un grup de control format din femei care nu au avut copii. Ambele grupuri au fost supuse unor teste standardizate de IQ la fiecare 12 săptămâni.
Când rezultatele au fost analizate, femeile care au născut nu numai că nu au prezentat semne de afectare cognitivă, dar și-au îmbunătățit scorurile IQ-ului în comparație cu femeile care nu au avut copii, ceea ce înseamnă că IQ-ul lor s-a îmbunătățit după naștere. După doi ani, cercetătorii au efectuat o nouă scanare RMN pe participanții la studiu. Rezultatele au arătat că efectul a fost menținut, astfel încât cercetătorii cred că aceasta ar putea fi o schimbare permanentă.
Sursa foto: shutterstock.com