„Moneda rusească”, provocarea devenită fenomen în școlile din România
Cum se joacă „Moneda rusească”
Provocarea, care capătă o popularitate alarmantă, presupune învârtirea unui ban pe o masă, în timp ce este pasat de la un copil la altul. Cel care întrerupe jocul și scapă moneda de sub control primește o pedeapsă dureroasă: este lovit cu moneda peste dosul palmei, cu putere și cât mai de aproape, pentru a provoca o suferință cât mai mare. Rezultatul: răni urâte și dureroase, cu care copiii se laudă, însă, pe TikTok.
Leziunile provocate cu moneda, foarte periculoase
Mai mulți părinți și chiar profesori au semnalat în grupuri de pe Facebook acest nou trend, care este nu doar dureros, ci și periculos. Rănile de la încheieturile degetelor se vindecă foarte greu, deoarece acestea sunt mereu flexate, iar pielea crapă. Riscul de infectare este foarte mare, monedele fiind un „rai” al bacteriilor și microorganismelo periculoase, care contaminează rana. Infecția poate atinge foarte rapid oasele și poate deveni, astfel, foarte greu de tratat, avertizează medicii.
„Din păcate, și elevii mei îl joacă în pauze. La vederea rănilor pe mâini, m-am speriat. Atunci mi-au spus de unde provin: de la moneda rusească. Nu am știut niciodată de acest joc periculos”, a comentat o profesoară.
O mulțime de boli periculoase pot fi contractate de copii în urma acestui joc, de la hepatita B, hepatita C si până la HIV, având în vedere că o monedă poate avea și urme de sânge contaminat, chiar fără ca purtătorii virusurilor să știe că sunt infectați.
„La școala unde învață băieții mei ne-au anunțat dirigintele și doamna învățătoare. Ba chiar au fost cu doamna asistenta la clasa și le-au explicat riscurile acestui joc. Daca ar proceda fiecare școală la fel cu siguranță ar diminua masiv acest fenomen”, a scris o altă utilizatoare în comentariile unei postări care tratează jocul de multe ori sângeros.