Tot mai mulți părinți refuză să facă copiilor vaccinurile obişnuite. Dr. Craiu: Rujeola poate să ucidă, difteria poate fi mortală
Vaccinarea copiilor se face în cabinetele medicilor de familie, dar este din ce mai des refuzată de către părinți.
Pandemia, principala cauză
Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste zece ani în România, susţin specialiştii. Totuşi, în ultima perioadă, refuzul de către părinți are legătură în special cu pandemia COVID şi cu discuţiile din jurul acesteia.
Dr. Mihai Craiu spune că vaccinurile obişnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate ţările din lume, „sunt extrem de bine studiate şi au o eficacitate remarcabilă în prevenţia bolilor posibil mortale”.
Din ce în ce mai mulți părinți refuză să facă copiilor vaccinurile obişnuite.
”Vaccinurile sunt responsabile cu eradicarea unor boli foarte grave, cum este variola, și de dispariția semnificativă altor boli posibil mortale, cum este poliomielita”. De exemplu, ultimul caz de poliomielită din România a fost înregistrat în 1992, tetanosul neonatal a dispărut în 2002, iar din 2004 până în 2015, cazurile de oreion au scăzut de la 64.427 la 31.
Vaccinurile sunt o necesitate în ziua de azi, pentru că circulăm mai mult, avem un amestec de populație, avem o migrație de adulți și de copii, iar vaccinurile asigură prevenția", explică doctorul Craiu Mihai.
Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală...
"În ultimele luni, experții Institutului Național de Sănătate Publică au observat o situație îngrijorătoare în ce privește vaccinarea copiilor cu vaccinurile incluse în PNV (Programul Național de Vaccinare).
Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste 10 ani în România. Probabil că emoțiile acumulate în legatură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de știri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzațional și false conflicte ("Panem et circenses" cum zicea Juvenal) s-au extins și asupra percepției părinților în ce privește vaccinarea uzuală a copiilor.
Imi fac datoria să afirm, pentru cei ezitanți, că vaccinurile obișnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate țările din lume, sunt extrem de bine studiate și au o eficacitate remarcabilă în prevenția bolilor posibil mortale.
Inainte de a refuza un vaccin din PNV discutați, în liniște, cu medicul dumneavoastră. Cereți și o a 2a opinie, în cazul în care aveți întrebări încă nelămurite.
Chiar dacă nu puteți lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o rușine sau un act blamabil. E normal să existe emoții...
Dar ar fi bine să vă sfătuiți despre aceste emoții cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr Google...
Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală... Gândiți-vă bine înaintea unui refuz.
#VaccinationEducation"
Foto shutterstock.com