Copilul a înghițit o baterie? Ce pot face părinții până să ajungă la spital. Recomandările pediatrului

O baterie înghițită poate provoca leziuni grave organelor interne, care pot fi fatale în doar câteva ore.

De forma unei pilule sau a unei monede mici, bateriile de tip pastilă sunt folosite în telecomenzi, jocuri, jucării, termometre, felicitări muzicale etc. La unele dintre aceste dispozitive, compartimentul în care se află bateriile poate fi deschis cu ușurință, ceea ce poate fi riscant pentru copii. Pericolele sunt reale! Sănătatea și chiar viața copiilor ar putea fi în joc.

Care sunt riscurile înghițirii unei baterii?

Atunci când este înghițită, bateria de tip pastilă intră în contact cu saliva. Reacția chimică rezultată poate provoca arsuri interne și duce la leziuni grave, ba chiar la deces. Cele mai periculoase în acest sens sunt bateriile de tip pastilă cu litiu-ion.

Care sunt simptomele?

De obicei, simptomele nu apar imediat după înghițirea bateriei. Când apar, poate fi vorba despre senzația de sufocare, durere în piept, tuse, respirație zgomotoasă, sângerări nazale sau intestinale, febră. 

Dacă suspectați că un copil a înghițit o baterie de tip pastilă, duceți-l imediat la Urgențe.

Pe pagina sa de Facebook, Spitalul virtual pentru copii, dr. Mihai Craiu atrage atenția în special asupra bateriilor. Medicul pediatru avertizează asupra pericolului pe care îl reprezinta bateriile alcaline mici, care pot fi înghițite cu ușurință de către copii. În cazul în care cei mici nu primesc ajutor de urgență, se poate ajunge până la deces.

Dimensiunea mică nu le face "nevinovate"

Medicul pediatru spune că nu sunt adevărate afirmațiile pe care le-a auzit deseori la părinți, potrivit cărora "doar este o baterie atât de mică... Nu se va întâmpla nimic...".

"Da, este adevărat că în 97% din cazurile citate în literatură se observă efecte minore sau nu se observa nimic, deși, în 2/3 din scenarii, copiii mici sunt cei care înghit aceste baterii. În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii.

De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face "nevinovate", iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave", afirmă medicul Mihai Craiu.

El avertizează că bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Se pot lipi de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede: "Până în 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă".

Ce pot face părinții până ajung cu copilul la spital, dacă suspectează că bateria înghițită nu a ajuns în stomac?

"Toți corpii străini rămasi în esofag ne produc o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului, o creștere marcată a cantității de salivă și nevoia de a înghiți frecvent - se cheamă sindrom esofagian.

Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas "undeva pe drum", până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori... Cam așa e si cu button batteries.

Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave...", mai explică medicul.

Mier,e la fiecare 5 minute

Potrivit acestuia, în acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital.

"Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac.

Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm.

Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât. Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112!", mai spune medicul, explicând că, în principiu, acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor.

 Cum se pot evita astfel de situații?

  • Țineți bateriile de tip pastilă și dispozitivele sensibile departe de copii.
  • Asigurați-vă că cei mici nu au acces la bateriile rămase în pachetele desfăcute.
  • Asigurați-vă că produsele care au astfel de baterii nu pot fi desfăcute ușor.
  • Aruncați imediat unde trebuie bateriile de tip pastilă descărcate. Bateriile descărcate pot fi în continuare periculoase.

Ce se poate face dacă un copil a înghițit sau pare să fi înghițit o baterie?

  • Duceți-l imediat la spital, la Urgențe.
  • Nu îi permiteți să bea sau să mănânce!
  • Nu îi provocați vomă!
  • Luați aparatul din care provenea bateria sau ambalajul original al produsului la dumneavoastră, pentru a ajuta medicul să identifice tipul de baterie și eventualele reacții chimice pe care le poate provoca

Foto shutterstosk.com

Citeste si: