Adevărul din spatele fotografiei simbolice cu fetița cu acadea și pușcă, din Ucraina

O imagine cu o fetiță blondă, cu o panglică galben-albastră în păr, stând în cadrul a ceea ce până nu demult a fost o fereastră, în Ucraina, a devenit virală în ultimele zile.

Fotografia fetiței ce ține în gură o acadea și în brațe o armă a devenit un simbol al războiului din Ucraina, reflectând doar o parte din realitatea crudă a agresiunii Rusiei.

Puștoaica din imagine a devenit celebră în toată lumea și însuși Donald Tusk, fost președinte al Consiliului Europei, a postat-o pe Twitter, cerând sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Adevărul despre fetița cu acadea și pușcă

Fotograful, Alexei Kiricenko, este însuși tatăl fetiței în vârstă de 9 ani. Acesta a garantat că arma pe care ea a ținut-o în mână nu era încărcată și, prin urmare, copila nu a fost nicio secundă în pericol. Mai mult, fotografia are o cu totul altă istorie decât a crezut mulți dintre cei care au redistribuit-o masiv.

Bărbatul a ținut să spună povestea din spatele fotografiei, necosmetizată și netrunchiată.

„Am o soție și trei copii. Am lucrat ca inginer la o companie din Kiev înainte de război. Aveam casa noastră într-un mic orășel de lângă Kiev. Fotografia este un hobby și am făcut câteva cursuri în domeniu. Tensiunea era foarte mare cu câteva săptămâni înaintea războiului. Ni se spunea că este inevitabil, dar părea incredibil. Societatea vestică a arătat că este «îngrijorată», dar nu a luat nicio măsură împotriva Rusiei. Am decis să fac câteva fotografii pentru a arăta cum ar putea arăta Ucraina în viitorul apropiat. Fotografia a fost făcută pe 22/02/2022, cu două zile înainte de război. Arma este a mea, nu a fetiței. Ea are 9 ani, nu ar putea să o folosească. Bineînțeles, nu era încărcată când a fost făcută fotografia”, a mărturisit Alexei Kiricenko.

Poza a fost făcută publică pe Facebook chiar dinainte de începerea războiului, dar reacțiile au fost mai mult de revoltă. „Am postat imaginea în acea zi pe mai multe grupuri de Facebook. A fost blocată imediat în cele administrate de ruși. În altele reacțiile au fost ambigue. Mulți au criticat imaginea cu un copil și o armă. În cele din urmă, fotografia a rămas vizibilă într-un singur grup. Iar după două zile Putin ne-a atacat fără niciun avertisment. După alte două zile, trupele rusești s-au apropiat de Kiev și, simțind pericolul, am fugit spre vestul Ucrainei, la niște prieteni. Eu nu am fost, încă, mobilizat. (...) Acum câteva zile am urcat din nou fotografia pe un grup ucrainean al crescătorilor de cactuși. Și, dintr-o dată, ea a ajuns în toată lumea și a devenit meme. Apoi ea a fost postată de Donald Tusk, iar felul în care este privită acum este foarte diferit, după ce lumea a văzut adevărul despre invazia rusească”, a povestit bărbatul, într-o postare pe contul său de socializare.

Citeste si: