Boala de care suferă fetiÅ£a de 5 ani, suspectă de hepatită misterioasă. Diagnosticul medicilor 

Medicii au stabilit de ce boală suferă de fapt fetiÅ£a de 5 ani din Romania, care a fost suspectă iniÅ£ial de hepatită cu origine necunoscută, care se răspândeÅŸte agresiv la nivel mondial. 

După mai multe investigaÅ£ii, medicii români au stabilit că micuÅ£a suferă de boala Wilson, care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. FetiÅ£a a fost transferată la Institutul Fundeni ÅŸi mâine va primi un alt ficat. ÃŽn continuare, patru copii sunt suspecÅ£i de hepatită cu origine necunoscută. 

Ce ar fi cauza hepatita misterioasă la copii 

Specialiştii spun că ar fi vorba despre un adenovirus care ar provoca aceasta hepatită.

"Sunt investigate coronavirusul ÅŸi acest tip de adenovirus F41 care a fost identificat în multe cazuri. Există ÅŸi posibilitatea ca acest subtip de adenovirus să fi suferit o mutaÅ£ie sau să se fi suprapus peste o infecÅ£ie anterioară COVID-19, care a slăbit organismul. Deocamdată nu ÅŸtim", a declarat Åžtefan Dascălu, cercetător imunolog Oxford. 

De asemenea, mai există ipoteza ca această hepatită să fie provocată de o toxină ce apare prin fermentare în toate alimentele, ipoteză care ar explica de ce boala nu s-ar transmite celorlalţi membri ai familiei.

"E o ipoteză pe care nu o putem exclude însă probabilitatea ca aceÅŸti copii să fie expuÅŸi la aflatoxină înseamnă că există o contaminare a unor produse. Lucru puÅ£in probabil, pentru că vedem că sunt din mai multe ţări. Aflatoxina e mai degrabă corelată cu apariÅ£ia unor forme de cancer pe termen mediu ÅŸi lung, pe termen scurt intoxicaÅ£ia acută este posibilă dar doza trebuie sa fie suficient de mare", a declarat Radu Tincu, medic ATI toxicologie. 

foto: shutterstock.com

Citeste si: