Bărbații pot să producă lapte matern și să alăpteze
Multă vreme, mulți oameni s-au întrebat dacă bărbații sunt capabili să producă lapte, deoarece știm cu toții că mamele sunt cele care se ocupă de această sarcină importantă atunci când nasc, însă, atât experții, cât și unele cercetări au constatat că bărbații pot produce lapte matern și pot alăpta.
Deși acesta este un fenomen ciudat, este posibil în anumite cazuri, deoarece sânii bărbaților și hormonii lor nu sunt programați să producă lapte, ci doar în circumstanțe care le modifică funcționalitatea.
Țesutul mamar, atât la femei, cât și la bărbați, conține cavități goale numite alveole, care sunt conectate la celulele responsabile de secreția de lapte, însă acestea produc lapte doar atunci când nivelul hormonului prolactină, secretat de glanda pituitară, crește.
Femeile care nu sunt însărcinate au de două ori mai multă prolactină decât bărbații, dar aceasta crește de aproape 10 ori în timpul și după sarcină, însă nivelurile acestui hormon pot crește și în anumite cazuri.
Cauzele producției de lapte la bărbați- Prolactinomul este o tumoare benignă a glandei pituitare care poate provoca producția de lapte la bărbați. Simptomele acestei tumori includ impotență, dureri de cap, scăderea libidoului, mărirea sânilor, hipopituitarism, tulburări de vedere și secreție de lapte.
- Expunerea la estrogen sau progesteron, care sunt eliberate de femei în timpul sarcinii, poate stimula, de asemenea, glandele mamare la bărbați.
- Utilizarea unor medicamente poate provoca, de asemenea, acest lucru, cum ar fi regulatorii de reflux, antidepresivele, tranchilizantele sau cele luate de pacienții cu cancer de prostată.
- Au existat cazuri documentate de bărbați care și-au hrănit copiii nou-născuți după moartea mamei sau pentru că aceasta era bolnavă.
- Problemele hepatice, cum ar fi ciroza hepatică, perturbă funcția ficatului de metabolizare a hormonilor.
- Anumite boli care afectează glanda pituitară și care inhibă producția de prolactină pot declanșa laptele la bărbați.
- Dezechilibrele hormonale, malnutriția sau stresul pot provoca, de asemenea, tulburări ale glandei pituitare.
- Condițiile care nu sunt legate de boală includ stimularea glandelor mamare prin masaj, aspirare sau aspirare.
Foto: shutterstock.com