Medicul pediatru Mihai Craiu atrage din nou atenția părinților: "Copiii lor pensionari vor muri de pneumonie"

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (IOMC) Alessandrescu-Rusescu București, atrage din nou atenția părinților în ceea ce privește administrarea antibioticelor la copii. Pediatrul spune că în perioada de vară, copiii se pot îmbolnăvi foarte ușor, mai ales că este sezonul vacanțelor, iar micuții ajung adesea în spații aglomerate și sunt mult mai expuși virusurilor.

 

Medicul spune că mulți părinți se grăbesc să dea antibiotice copiilor, fără să ceară o părere medicală. Pediatrul atrage atenția asupra faptului că România este pe locul doi în UE în ceea ce privește utilizarea antibioticelor cu risc în spitale, cu aproape 20% peste media europeană.

„Părintele român ia decizii în fața unei amenințări plecând de la frică, nu de la beneficiile pe care le poate aduce un gest sau lipsa lui. Adică părinții folosesc antibioticele fără sfat medical, de frică. Acesta e un prim pilon. Al doilea pilon este că părinții români, și asta spune un articol foarte recent din pandemie, un articol publicat de colegii noștri de la Universitatea din Cluj, că 70% din părinții români au folosit automedicația la copiii lor fără sfat medical.

De ce se întâmplă aceste două lucruri, de ce frica guvernează și de ce dăm medicamente deseori fără sfat medical? Aici sunt multe lucruri de discutat. Probabil că în unele scenarii este dificil accesul, adresabilitatea nu foarte grozavă către corpul medical și trebuie spus că ai noștri colegi medici de familie, care fac niște eforturi supraomenești ținând cont de media de vârstă a profesiei, sunt în zone rurale unde trebuia să iasă de mult la pensie medicul de familie și totuși rămân acolo cu comunitatea cu care a fost foarte multă vreme. (…)

"Până o să fie copiii lor pensionari vor muri de pneumonie"

Medicul Mihai Craiu spune că este foarte important ca părinții să fie informați asupra riscurilor de a administra antibiotice copiilor atunci când nu este necesar.

Trebuie spus părintelui ce se întâmplă dacă folosește inutil antibioticele. Și acesta e un lucru care cred că a fost șoptit cu o voce mai înceată versus riscurile pe care le face boala x sau y. De asta iau părinții această decizie. Niciun părinte nu vrea să-i fie rău copilului. Dacă nu schimbăm nimic în modul în care dăm antibioticele, până o să fie copiii lor pensionari, vor muri de pneumonie, pielonefrită, apendicită și alte boli date de germeni rezistenți la toate antibioticele cunoscute”, a spus conf. dr. Mihai Craiu, într-un interviu pentru 360medical.ro.

Citeste si: