5 curiozități despre ochii bebelușilor. Lucruri surprinzătoare pe care sigur nu le știai
Iată câteva dintre cele mai interesante informații despre ochii bebelușilor:
1- Bebelușii nu pot vedea departeNou-născuții au doar 5% din capacitatea totală de vedere a unei persoane adulte. În mod curios, vederea bebelușului este încețoșată atunci când se află la o distanță mai mare de 30 de centimetri, distanța dintre ochii lor și cei ai mamei în timpul perioadei de alăptare. În plus, până la vârsta de 4 sau 5 luni, bebelușul nu se poate concentra, așa că este posibil ca în mai multe rânduri să strâmbe din ochi. Mai târziu, de la vârsta de 6 luni, încep să focalizeze cu ambii ochi.
2- Bebelușii nu văd în gri, alb sau negru.Timp de mulți ani s-a crezut că bebelușii nu sunt capabili să vadă culorile, dar studii recente au arătat că aceștia sunt capabili să identifice culori contrastante și, pe măsură ce trec lunile, gama de culori pe care le pot identifica crește, până la vârsta de 5 sau 6 luni, când le pot identifica pe toate.
3- Bebelușii nu ne recunosc decât la 7 luni.Când bebelușii ajung la aproximativ 7 luni, sunt deja capabili să recunoască persoane și încep să manifeste interes pentru obiecte. În plus, mișcările ochilor lor vor devin mai agile, fără a fi nevoie să își miște capul, deoarece sunt mai conștienți de diferitele părți ale corpului lor.
4- Ochii nu vor căpăta culoarea definitivă până la vârsta de 10 luni.Melanina este responsabilă pentru a da culoare ochilor noștri, iar la naștere nivelurile de melanină sunt de obicei foarte scăzute, motiv pentru care mulți copii au ochii de culoare deschisă la naștere. Cu toate acestea, schimbarea culorii are loc în mod normal între 6 și 9 luni. Mai târziu, la 10-12 luni, marea majoritate a bebelușilor au culoarea definitivă a ochilor.
5- Abia la 12 luni copiii dobândesc capacitatea vizuală completă.Deși vederea nu se oprește niciodată din evoluție, vederea unui bebeluș atinge stadiul final la 12 luni și poate fi comparată cu cea a unui adult, fiind capabilă să identifice obiecte și persoane la distanțe mai mari.