A le oferi totul copiilor tăi înseamnă să le faci rău pe viață: Un psiholog explică de ce
Cu toate acestea, un psiholog a explicat de ce un astfel de comportament al părinților poate distruge viața copiilor.
Vremurile s-au schimbat și, odată cu ele, s-a schimbat și modul de a fi părinte. Trebuie remarcat faptul că acest tip de parenting promovează egalitatea între copii și adulți, stabilind că educația trebuie să fie conștientă și cu limite, fără a cădea în pedeapsă sau represiune. Acest model se bazează pe iubire, respect, empatie și limite nepunitive. Scopul este de a stabili o legătură emoțională puternică între părinți și copii.
A fi părinte respectuos nu înseamnă să nu pui limite, acestea fiind necesare, altfel putem cădea în permisivitate. Aceasta este atunci când, pentru a evita un acces de furie sau plânsul unui copil, îi cumperi tot ce își dorește, fie că este vorba de o jucărie sau de dulciuri.
Acest tip de comportament are însă consecințe negative pentru copii, mai ales atunci când este un comportament frecvent. Potrivit psihologului Fredric Neuman în Psychology Today, a le oferi copiilor tot ceea ce cer poate fi negativ pentru viitorul lor, deoarece poate avea două consecințe majore:
- Lipsa de disciplină.
- Toleranță scăzută la frustrare.
Pentru a evita acest lucru, Neuman spune că este important să se stabilească limite și reguli clare încă din copilărie, astfel încât copiii să înțeleagă că nu vor obține întotdeauna ceea ce își doresc și că este în regulă să se simtă uneori frustrați. Astfel, ei pot avea o coexistență sănătoasă cu societatea în general atunci când cresc.
Pe de altă parte, expertul afirmă că, atunci când li se oferă copiilor, aceștia sunt de asemenea îndemnați să creadă că întreaga lume se învârte în jurul lor, că visele și așteptările lor trebuie să fie întotdeauna îndeplinite. Însă acest lucru nu face decât să îi facă să se simtă dezamăgiți atunci când nu este cazul și poate duce la un acces de furie sau la un comportament violent.
În plus, atunci când părinții le dau totul copiilor lor, aceștia nu își dezvoltă o bună stimă de sine, un simț al responsabilității și autonomie. Aceasta este o consecință a faptului că nu știu cum să muncească pentru ceea ce își doresc, iar ei încep să se victimizeze și să fie predispuși să se rănească singuri.