De ce apar semnele de naștere? Pot crește riscul de cancer de piele? 

Majoritatea oamenilor au semne din naștere, deși în multe cazuri acestea sunt imperceptibile. Cele mai multe dintre aceste pete dispar cu timpul, deși unele rămân toată viața.

Nu este neobișnuit ca nou-născuții să aibă roșeață sau coșuri care dispar la câteva săptămâni după naștere. Cu toate acestea, există semne din naștere care nu dispar în timp și chiar se pot intensifica odată cu vârsta.

În cele mai multe cazuri, semnele de naștere nu reprezintă o problemă de sănătate, dar pot avea un efect asupra aspectului în funcție de caracteristicile lor. Doar foarte rar semnele de naștere cresc riscul de cancer de piele sau alte patologii.

Ce sunt semnele de naștere? 

Modificările de culoare ale pielii unui nou-născut se numesc semne de naștere.

Unele dintre aceste semne durează o viață întreagă, iar altele dispar pur și simplu în timp. Adevărul este că, indiferent de mărimea, localizarea, culoarea sau forma lor, trebuie consultat întotdeauna un medic pediatru pentru a le examina și a stabili dacă sunt inofensive sau nu.

Multe dintre aceste pete, în special cele maro, nu sunt foarte vizibile în primele luni de viață. În acest stadiu, ele sunt de obicei mai deschise la culoare și, prin urmare, trec neobservate. De obicei, ele devin mai întunecate în timp. Cu toate acestea, există diferite tipuri de pete, care au caracteristici diferite.

Ce se întâmplă cu petele pigmentate?

În principiu, există două tipuri de semne de naștere: pigmentare și vasculare. La rândul lor, în cadrul acestor două grupe mari există câteva subgrupe cu caracteristici diferențiate. Semnele din naștere pigmentate includ următoarele:

Pete de culoarea cafelei cu lapte. Acestea sunt cele mai frecvente, apar oriunde pe corp și uneori se înmulțesc pe măsură ce copilul crește. Dacă sunt mai multe și sunt mai mari de 0,5 centimetri, ar putea fi vorba de un caz de neurofibromatoză.

Petele mongoliene. Acestea sunt de culoare gri-albăstruie și sunt adesea localizate pe fese sau în partea inferioară a spatelui. Sunt mai frecvente la pielea închisă la culoare și aproape întotdeauna dispar până la vârsta școlară.

Alunițe. Alunițele care sunt prezente la naștere se numesc nevi congenitali și rămân toată viața. Sunt de culoare maro, cafeniu sau negru; pot fi plane sau în relief și conțin păr. Dacă sunt foarte mari, în unele cazuri rare se pot transforma în cancer.

Citeste si: