Băutura populară care provoacă intoxicații la copii. Ingredientul periculos pe care îl conține
La 9 august 2023, autoritățile sanitare britanice și scoțiene (FSA, FSS) au publicat un raport în care avertizează asupra pericolelor pe care le prezintă băuturile de acest tip, în urma a două cazuri de spitalizare a unor copii. Aceștia consumaseră mai multe sucuri în timpul zilei pentru a se răcori. Aceștia au început să acuze dureri de cap severe și diaree, iar medicii i-au diagnosticat cu o intoxicație alimentară gravă. Glicerina, un aditiv din băutură, a fost cauza deteriorării stării lor de sănătate.
Băutura conține un aditiv alimentarDeși mulți părinți cred că granita este făcută din apă și sirop. . Ei bine, nu, există și un aditiv alimentar adăugat la prepararea acestei băuturi. Glicerina, denumită de oamenii de știință E422.
Glicerina, o substanță autorizată
Utilizarea acestei substanțe de origine vegetală în alimente este autorizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și de Comisia Europeană. Cu toate acestea, nu a fost indicată nicio limită de consum. Pentru Anses, agenția națională franceză pentru siguranța alimentară, acest lucru nu a fost necesar.
Deoarece nu este o substanță considerată potențial toxică, nu există o doză maximă predefinită. Asociația UFC Que choisir a analizat acest aditiv alimentar în 2018. Potrivit asociației, glicerolul (un alt nume pentru glicerină) poate provoca disconfort intestinal peste 50g/zi: diaree, dureri de stomac, intestin iritat etc.
Copiii mici, o populație mai fragilăUn raport al autorităților sanitare britanice și scoțiene a evidențiat riscurile cu care se confruntă copiii expuși la niveluri ridicate de glicerină: șoc, hipoglicemie și pierderea cunoștinței. Anses explică de ce copiii sunt mai predispuși la acest tip de intoxicație decât adulții.
Raportul greutate/înălțime al copiilor nu este același cu cel al adulților. Prin urmare, o cantitate mai mică poate declanșa reacții mai mari la copiii mai mici.