Băutura populară care provoacă intoxicații la copii. Ingredientul periculos pe care îl conține 

Odată cu sosirea verii, una dintre băuturile preferate ale copiilor este granita. Toți sunt atrași de această băutură răcoritoare colorată, făcută din sirop și gheață. 

La 9 august 2023, autoritățile sanitare britanice și scoțiene (FSA, FSS) au publicat un raport în care avertizează asupra pericolelor pe care le prezintă băuturile de acest tip, în urma a două cazuri de spitalizare a unor copii. Aceștia consumaseră mai multe sucuri în timpul zilei pentru a se răcori. Aceștia au început să acuze dureri de cap severe și diaree, iar medicii i-au diagnosticat cu o intoxicație alimentară gravă. Glicerina, un aditiv din băutură, a fost cauza deteriorării stării lor de sănătate.

Băutura conține un aditiv alimentar

Deși mulți părinți cred că granita este făcută din apă și sirop. . Ei bine, nu, există și un aditiv alimentar adăugat la prepararea acestei băuturi. Glicerina, denumită de oamenii de știință E422. 

Glicerina, o substanță autorizată

Utilizarea acestei substanțe de origine vegetală în alimente este autorizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și de Comisia Europeană. Cu toate acestea, nu a fost indicată nicio limită de consum. Pentru Anses, agenția națională franceză pentru siguranța alimentară, acest lucru nu a fost necesar.

Deoarece nu este o substanță considerată potențial toxică, nu există o doză maximă predefinită. Asociația UFC Que choisir a analizat acest aditiv alimentar în 2018. Potrivit asociației, glicerolul (un alt nume pentru glicerină) poate provoca disconfort intestinal peste 50g/zi: diaree, dureri de stomac, intestin iritat etc.

Copiii mici, o populație mai fragilă

Un raport al autorităților sanitare britanice și scoțiene a evidențiat riscurile cu care se confruntă copiii expuși la niveluri ridicate de glicerină: șoc, hipoglicemie și pierderea cunoștinței. Anses explică de ce copiii sunt mai predispuși la acest tip de intoxicație decât adulții.

Raportul greutate/înălțime al copiilor nu este același cu cel al adulților. Prin urmare, o cantitate mai mică poate declanșa reacții mai mari la copiii mai mici.

Citeste si: