Motivul surprinzător pentru care copiii pot deveni mai studioși și cu rezultate mai bune la școală, potrivit unui studiu
Cunoașterea este cheia egalității: un copil bine educat devine un adult mai bine echipat pentru a face față societății. Din acest motiv, părinții sunt adesea foarte implicați în școlarizarea copiilor lor: în timpul anului școlar, pe băncile școlii, începe pregătirea lor pentru viața de adult. În timp ce părinții joacă un rol important în transmiterea cunoștințelor, o altă figură de autoritate este special dedicată pentru a-i ajuta pe cei mici în această căutare: învățătorul (în școala primară) și/sau profesorul (în școala secundară)!
Aceștia au un rol esențial în succesul prezent și viitor al copilului. Dar dacă credeți că sunt calitățile lor intelectuale sau pedagogice cele care influențează în cele din urmă capacitatea academică a copilului, în realitate nu este vorba de așa ceva: un profesor excelent, care încurajează succesul tânărului în cauză, nu trebuie să fie în mod fundamental bun în ceea ce face sau în meseria sa. Tot ce trebuie să facă pentru a-și încuraja elevii să aibă performanțe școlare bune este să... pară atractiv. Dar nu în orice fel! Prin hainele sale. Și asta o spune un studiu.
Cu cât profesorii par mai atractivi, cu atât copiii au rezultate mai bune la școalăAcest argument surprinzător a fost prezentat de un studiu științific publicat la începutul anului 2023. Realizat în România pe aproape 173 de elevi, studiul a analizat efectele psihologice ale atractivității "vestimentare" a profesorilor asupra elevilor.
Prin "îmbrăcăminte atractivă", cercetătorii înțeleg îmbrăcăminte elegantă, formală: "dacă ne bazăm pe factorii vestimentare din studiu, putem concluziona cu ușurință că o îmbrăcăminte atractivă reprezintă o ținută profesională formală, în timp ce o îmbrăcăminte considerată neatractivă este mai aproape de stilul casual "*.
Așadar, cu cât stilul și îmbrăcămintea unui profesor sunt considerate mai atractive și mai elegante de către elevi, cu atât mai pozitivă este judecata lor despre profesor și cu atât mai bune sunt performanțele academice ale acestora. Dar cum poate fi explicat acest lucru? Cercetătorii au avansat mai multe motive.
Elevii sunt mai dispuși să munceascăEste simplu: atunci când profesorul este considerat atractiv, elevii sunt și mai dispuși să lucreze, să își facă temele (și temele suplimentare), să asculte și să participe la ore și să participe la orele de sprijin, chiar dacă acestea sunt opționale. "Atunci când profesorul este perceput ca fiind mai atractiv, elevii sunt mai deschiși la școală și/sau la activități extracurriculare", spun cercetătorii. Drept urmare, pentru că sunt mai studioși la școală și în activitățile extracurriculare, ajung să fie elevi mai buni.
Așadar, nu atractivitatea profesorului în sine îi face pe copii să aibă performanțe mai bune: este vorba de motivația pe care această frumusețe o provoacă în ei. Într-adevăr, putem presupune că, pentru că își găsesc profesorul atractiv, elevii vor să îi facă pe plac în vreun fel. Cu toate acestea, singurul mod în care acești elevi pot atrage atenția profesorului lor este prin nivelul lor academic: prin urmare, este posibil ca ei să dorească să fie primii din clasă pentru a-l impresiona, pentru a-i fi favoriți (și pentru a-i câștiga favorurile).
sursa foto: shutterstock.com