Care dintre frați este mai deștept? Ordinea nașterii marchează inteligența

În 1927, medicul și psihologul austriac Alfred Adler a realizat primul studiu serios privind importanța ordinii de naștere asupra personalității copiilor. 

Toate studiile au constatat trăsături și caracteristici diferite în rândul descendenților în funcție de ordinea nașterii. Pe scurt, putem evidenția următoarele:

Primul născut este o persoană mai inteligentă, mai responsabilă și mai sociabilă, dar și mai autoritară, mai ambițioasă și mai controlată. Acest lucru se datorează faptului că părinții le acordă mai multă atenție la început și apoi le cer să aibă grijă de frații lor.

Frații din mijloc sunt mai concilianți, pașnici și cooperanți, având în vedere rolul pe care trebuie să îl joace. De asemenea, ei pot avea un sentiment de abandon, deoarece trec rapid de la copilul cel mic la copilul mijlociu. Acest lucru îi face să fie mai independenți și mai aventuroși.

Fratele mai mic are reputația de a fi răsfățat, iar studiile au constatat că aceștia sunt în mare parte egocentrici și iubitori de distracție. Cele mai recente cercetări constată că sunt, de asemenea, aventuroși și rebeli, deoarece regulile familiei sunt mai permisive cu ei.

Posibile explicații 

Pe lângă motivele prezentate mai sus, au fost adăugate și alte teorii mai elaborate. Chiar și teoria darwiniană a fost subliniată: în fiecare familie, fiecare copil trebuie să lupte pentru atenția părinților pentru a supraviețui.

Astfel, dacă fratele mai mare este responsabil și mai inteligent pentru că a primit mai multă atenție la început, următorii trebuie să-și găsească rapid locul și, prin urmare, sunt mai aventuroși și mai independenți.

Și dacă ești copil unic? Se spune că preluați multe dintre caracteristicile celui mai mare și ale celui mai mic copil în același timp. De asemenea, ei caută aprobarea celor mai în vârstă.

Toate studiile atrag atenția că concluziile lor nu sunt 100% concludente. Niciunul dintre studii nu a reușit să ia în considerare toate caracteristicile complexe ale mediului familial. O familie cu trei copii nu este aceeași cu una cu opt. Iar situația economică și socială va juca, de asemenea, un rol semnificativ.

Cel mai mare studiu nu a constatat că diferența de IQ între frați este semnificativă

Cel mai ambițios și mai amplu studiu pe care l-am menționat a fost realizat de doi psihologi de la Universitatea din Illinois în 2014. După ce au analizat 377.000 de elevi, aceștia au constatat că, deși statistic există o diferență în ceea ce privește coeficientul de inteligență al primilor născuți în comparație cu ceilalți frați, "această diferență este atât de mică încât nu are nicio relevanță", nici din punct de vedere științific, nici în viața reală.

Cercetătorii adaugă că, de multe ori, explicațiile părinților pot fi confuze și este posibil să fi denaturat studii anterioare. De exemplu, este ușor pentru părinți să atribuie o inteligență mai mare primului copil născut. Acesta este totuși cel mai mare și va ști mai multe decât cel mai mic.

foto: shutterstock.com

Citeste si: