Semnul celei mai profunde dureri la un copil. Așa îți dai seama că are sufletul rănit
Ochii sunt oglinda sufletului. Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că atunci când o persoană este tristă sau a suferit o traumă, ochii săi sunt terni și pierduți. Acest lucru este cunoscut sub numele de "privirea de o mie de metri".
Un termen inventat de artistul de război Thomas Lea în lucrarea sa "The 2000 Yard Stare", care descrie suferința unui pușcaș marin american în timpul bătăliei de la Peleliu și care se referă la angoasa psihologică profundă reflectată în ochii persoanelor care au trecut printr-o experiență traumatică.
Ce reflectă mai exact "privirea de o mie de metri"?"Privirea de o mie de metri" este un termen popular folosit pentru a descrie un semn clinic la persoanele care au trecut printr-o situație stresantă sau traumatică. Practic, se referă la o expresie de suferință, amorțeală și anhedonie care se reflectă în privire și care manifestă durerea emoțională și psihologică profundă care este resimțită ca urmare a faptului că este sau a fost supusă unui stres susținut.
În practică, este destul de ușor de identificat "privirea de o mie de metri". Aceasta se manifestă prin ochi triști, terni, care reflectă deznădejdea și frica, adesea plutind într-un punct fix, ca și cum persoana este absorbită, cu mintea în altă parte în timp și spațiu. Este o privire goală care reflectă pierderea oricărei speranțe și un conformism profund cu mediul înconjurător.
Aceasta deoarece în spatele "privirii de o mie de metri" se află o stare de deconectare mentală sau disociere care face parte din răspunsul adaptativ al unei persoane la stresul acut sau la stresul post-traumatic. Acesta este motivul pentru care este adesea însoțită de alte simptome psihologice, cum ar fi problemele de identitate, deconectarea de mediul înconjurător, lacunele de memorie, incapacitatea de a exprima emoțiile sau, dimpotrivă, apariția unui comportament neregulat sau a unor atacuri de panică.
foto: shutterstock.com