Copiii alăptați la sân au rezultate mai bune la testele neurocognitive, potrivit unui studiu
"Constatările noastre sugerează că alăptarea are un impact cognitiv pozitiv, chiar și după doar câteva luni, a declarat Daniel Adan Lopez, doctorand în cadrul programului de epidemiologie, care este primul autor al studiului publicat recent în revista Frontiers in Public Health.
Hayley Martin, doctor în medicină, studentă în anul al patrulea în cadrul Programului de formare a cercetătorilor în domeniul medical și coautoare a studiului, își concentrează cercetările asupra alăptării.
"Există deja cercetări consacrate care arată numeroasele beneficii pe care alăptarea le are atât pentru mamă, cât și pentru copil. Constatările acestui studiu sunt importante pentru familii, în special înainte și imediat după naștere, atunci când se iau decizii privind alăptarea. Ar putea încuraja obiectivele de alăptare de un an sau mai mult. De asemenea, evidențiază importanța critică a continuării activității pentru a oferi un acces axat pe echitate la sprijin pentru alăptare, educație prenatală și practici pentru a elimina barierele structurale în calea alăptării."
Cu cât sunt alăptați mai mult, cu atât copii au rezultate mai bune la testele neurocognitveCercetătorii au analizat rezultatele testelor a peste 9.000 de participanți în vârstă de nouă și zece ani la studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD). S-au constatat variații în scorurile cumulate la testele cognitive ale copiilor alăptați și nealăptați. De asemenea, au existat dovezi că, cu cât un copil a fost alăptat mai mult timp, cu atât scorurile sale erau mai mari.
Cea mai puternică asociere a fost la copiii care au fost alăptați la sân mai mult de 12 luni. Scorurile copiilor alăptați la sân până la vârsta de șapte până la 12 luni au fost ușor mai mici, iar apoi scorurile copiilor de una până la șase luni scad puțin mai mult. Dar toate scorurile au fost mai mari în comparație cu copiii care nu au fost alăptați deloc.", spune Daniel Adan Lopez, doctor în științe medicale, primul autor
Studiile anterioare au constatat că alăptarea nu are un impact asupra funcției executive sau a memoriei, iar concluziile acestui studiu au făcut constatări similare.
foto: shutterstock.com