Copiii bărbaților cu un număr redus de spermatozoizi au un risc de cancer cu până la 150% mai mare
Un studiu în premieră a constatat că familiile bărbaților care au foarte puțini sau deloc spermatozoizi în spermă au avut cu până la 150% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu tumori decât familiile bărbaților care au avut un număr normal de spermatozoizi.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit bazele de date din Utah pentru a colecta informații despre prima rudă a bărbaților - părinte, frate sau copil -, a doua rudă - bunici sau nepoți și nepoate - și a treia rudă - străbunici sau unchi și mătuși.
Riscul și tipul de cancer variau foarte mult în funcție de cât de scăzut era numărul de spermatozoizi ai bărbaților.
Nu se știe câți bărbați din Statele Unite se confruntă cu un număr redus sau inexistent de spermatozoizi, dar datele anterioare au estimat că unul din 20 de bărbați se confruntă cu infertilitatea.
Studiul a constatat că, în rândul membrilor de familie ai bărbaților fără spermă, rezultatele au arătat un risc cu 156% mai mare de cancer osos și articular, un risc cu 60% mai mare de limfoame, cu 56% mai mare de cancer al țesuturilor moi, cu 54% mai mare de cancere tiroidiene și un risc cu 27% mai mare de cancere ale uterului.
În cazul rudelor bărbaților cu spermatozoizi slabi, rezultatele au arătat un risc cu 143 la sută mai mare de cancer osos și articular, un risc cu 134 la sută mai mare de cancer testicular și un risc cu 16 la sută mai mare de cancer de colon.
Cu toate acestea, un singur tip de cancer a avut asociat un risc mai mic: cancerul esofagian, cu un risc diminuat cu 61 la sută.
Autorul studiului, Joemy Ramsay, de la Universitatea din Utah, a declarat: "Atunci când membrii familiei împărtășesc modele de risc de cancer, aceasta sugerează că au în comun comportamente genetice, de mediu sau de sănătate.
'Identificând ce grupuri de familii au modele similare de risc de cancer, putem îmbunătăți înțelegerea noastră a mecanismelor biologice atât a cancerului, cât și a infertilității.
'Ne va ajuta să evaluăm riscul de cancer pentru familii și să oferim o mai bună consiliere a pacienților'.
foto: shutterstock.com