Dacă ai decis să redecorezi livingul sau te muți în casă nouă, poți alege mai întâi canapeaua, astfel încât să poți decora încăperea în funcție de aceasta.

O canapea spectaculoasă ca sursă de inspirație pentru o camera de zi ar putea fi tapițată într-o țesătură de lux, vibrantă, sau acoperită cu un imprimeu colorat. În orice caz, aceasta este un punct focal al camerei și nu trebuie subestimată importanța ei.

Dacă adaugi o canapea într-o camera deja decorată sau dacă preferi ca aceasta să joace un rol secundar, atunci alegerea culorii devine importantă. Alegerea unei canapele noi pentru o paleta de culori deja existentă înseamnă că va trebui să decizi dacă canapeaua va fi neutră sau dacă va fi o pată de culoare distinctă.

Există designeri care spun că trebuie să alegem o canapea care se potrivește cu culoarea peretelui pentru a oferi unitate camerei și a o face să pară mai mare. Aceasta este o idee creativă pentru o schemă de culori armonioasă. Dacă cumperi o canapea care să se potrivească cu culoarea peretelui tău, atunci schimbarea culorii peretelui în viitor ar putea fi complicată. Cea mai obișnuită abordare este aceea de a alege o canapea care să completeze celălalt decor, care să nu fie în centrul atenției și nici camuflată în culoarea peretelui. Acesta este motivul pentru care culorile neutre ale canapelei sunt cele mai populare pentru majoritatea caselor.

Odată ce decizi dacă canapeaua va avea un accent sau o culoare neutră, va trebui să decizi dacă canapeaua va fi într-o nuanță deschisă sau închisă. Culoarea podelei, de exemplu, are un efect mare asupra alegerii culorii potrivite a canapelei. Dacă așezi o canapea într-o culoare închisă pe o podea întunecată, această va dispărea pur și simplu în camera. Dacă dorești totuși să utilizezi o canapea închisă la culoare pe o podea întunecată, ar trebui să încerci să o faci mai vizibilă. O canapea într-o nuanță închisă cu picioare din metal sau lemn deschis poate crea spațiu vizual între canapea și podea. Utilizarea unui covor mai deschis la culoare sub partea din față a canapelei poate separa culorile întunecate și face că culoarea canapelei să apară. O măsuță de cafea din lemn deschis sau metalică ar putea ajută, de asemenea, la definirea canapelei de pe podea.

O canapea deschisă la culoare aduce provocări diferite față de una întunecată. Cea mai mare provocare a unei canapele în nuanțe deschise este murdăria și uzură. Înainte de a selecta o canapea albă sau într-o nuanță foarte deschisă, ia în considerare modul în care este folosită încăperea în mod real, nu cum speri să fie folosită. Dacă animalul tău de companie adoră să se întindă pe canapea, atunci probabil că nu ai dori să alegi o canapea albă în sufrageria ta. În cazul în care canapeaua va fi folosită de copiii creativi și animalele de companie și nu poți renunta la ideea unei canapele într-o nuanță deschisă, atunci husele lavabile sunt un compromis elegant.

După ce ai luat în considerare nuanță deschisă sau închisă a noii tale canapele, este timpul să te gândești la culoare. Dacă nu dorești o canapea spectaculoasă, atunci o canapea într-o culoare neutră, cum spuneam, este o alegere populară. Canapele neutre sunt ușor de decorat și pot ține pasul cu stilul tău pe măsură ce acesta se schimbă de-a lungul anilor.

Țesătura canapelelor neutre include bej, gri, taupe și crem. O țesătură bej mată poate părea plictisitoare în jurul altor culori, dar o țesătură bej texturată cu pete de culoare poate oferi ceva spectaculos fără a adaugă noi culori. Canapelele gri pot varia de la pal la culori tari, cărbune. Considerat un stil cameleon, griul poate fi sofisticat, confortabil, rece, însă canapele în această nuanță sunt elegante și atractive.

O canapea în orice culoare poate fi integrată frumos în spațiul tău dacă știi cum să o asortezi cu culorile deja existente. Aceasta înseamnă adăugarea de accesorii sau imprimeuri asortate pentru a răspândi culoarea prin camera (pături, perne etc.). O canapea este o “întindere” mare de țesătură și aleasă cu grijă poate echilibra camera.