Una dintre bolile copilăriei este oreionul, o boală contagioasă cauzată de un virus. 

Oreionul este o boală acută virală ce afectează glandele salivare, și uneori  pancreasul, testiculul sau ovarul. Este frecvent o cauza a meningitei aseptice și surditatii neurosenzoriale la copil. Se transmite pe cale aerogena sau prin contact cu picături de salivă în perioada de contagiune.

Simptome oreion

Semnele principale sunt: obrajii umflați – inflamarea glandelor parotide (glandele salivare situate între ureche și mandibila, de aici și denumirea de “parotidită”), febra, cefaleea, durerile musculare, oboseala, scăderea poftei de mâncare.

Simptomele apar la 16-18 zile de la infectare, însă perioada de incubație poate să varieze de la 12 la 25 de zile. Unele persoane prezintă simptome ușoare sau sunt asimptomatice și adeseori nu știu că au boală.

Oreionul este o boală contagioasă provocată de un virus. Se transmite prin salivă sau mucus de la nivelul gurii, nasului sau gâtului. Persoană infectată poate răspândi virusul prin:

Prevenție

Boală poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul ROR (combinație trivalentă) protejează împotriva a 3 boli: rujeolă, oreion și rubeolă.

Vaccinul ROR este foarte sigur și eficient. Componentă împotriva oreionului a vaccinului este eficientă în proporție de 88% (31-95%) dacă persoană primește 2 doze; 1 doză este eficientă în proporție de 78% (49-92%).

Copiii pot fi vaccinați cu vaccinul care în plus față de protecția față de rujeolă, oreion, rubeolă asigura și protecția față de varicelă. Acesta este recomandat doar copiilor cu vârstă între 12 luni-12 ani.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central