6 copii au fost nevoiți să primească un transplant de ficat după ce au contractat o hepatită misterioasă. În Marea Britanie au fost depistate 74 de cazuri de boală, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că nu sunt cu siguranţă singurele cazuri. 

Hepatita poate duce, în cazuri grave, la insuficiență hepatică, iar experții nu au identificat încă motivul misteriosului focar de infecție.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) investighează o serie de cauze ale epidemiei, cum ar fi adenovirusurile, Covid-19, alte infecții și cauze de mediu. OMS monitorizează acum îndeaproape cazurile care au fost detectate în toate cele patru națiuni.

La 5 aprilie, OMS a fost informată despre 10 cazuri de hepatită acută severă la tineri din Scoția. Trei zile mai târziu, organizația a anunțat că a fost notificată cu privire la 74 de cazuri în Marea Britanie. Acum, medicii de la OMS au avertizat că este posibil să fie raportate mai multe cazuri în zilele următoare.

Din cele 74 de cazuri raportate, a precizat OMS, unele au trebuit să fie transferate la unități specializate în ficat pentru copii, iar șase copii au fost supuși unui transplant de ficat. De asemenea, au fost depistate cazuri și în Irlanda, iar medicii din această țară fac cercetări.

Trei cazuri de hepatită acută au fost, de asemenea, raportate la copii în Spania. Testele de laborator au exclus virusurile hepatitei de tip A, B, C și E în aceste cazuri, a precizat OMS, iar alte teste pentru alte infecții, substanțe chimice și toxine sunt în curs de desfășurare.

În timp ce experții investighează posibile legături cu Covid-19, oficialii au declarat că nu există "nicio legătură" cu vaccinurile, deoarece copiii diagnosticați cu hepatită nu au fost vaccinați.

Adenovirusurile sunt, de asemenea, investigate și acestea sunt un grup de virusuri care provoacă o serie de boli ușoare și majoritatea oamenilor se recuperează fără complicații.

Dacă ați contractat un astfel de virus, este posibil să aveți simptome precum răceală, stare de rău și diaree. Virușii nu provoacă hepatită, dar sunt un efect secundar cunoscut.

Deoarece au fost identificate tot mai multe cazuri de hepatită, părinții copiilor mici au fost îndemnați să fie atenți la semnele cheie ale bolii.

Cele 10 simptome principale ale hepatitei sunt:

urină închisă la culoare

scaune deschise la culoare (gri)

mâncărimi ale pielii

îngălbenirea ochilor și a pielii (icter)

dureri musculare și articulare

temperatură ridicată

senzație și stare de rău

senzație de oboseală neobișnuită tot timpul

pierderea poftei de mâncare

dureri de burtă

Vezi și: