Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale în peste 57.000 de centre de îngrijire a copiilor din SUA, copiii din creșe și grădinițe nu prezintă aproape niciun risc în a transite virusul.
Studiul, citat de The Wall Street Journal, este considerat a fi cel mai mare de acest gen și a indicat faptul că menținerea deschisă a centrelor de îngrijire a copiilor nu contribuie la transmiterea bolii cauzate de noul coronavirus, atât timp cât respectă instrucțiunile sanitare precum spălarea mâinilor, lucrul în grupuri mici și personalul echipat corespunzător cu mască.
„Pentru părinți, ar putea fi un plus de confort psihic, pentru că sunt îngrijorați pentru copilul lor”, a declarat dr. Walter Gilliam, psiholog al copilului la Yale și autorul principal al studiului publicat în revista Pediatrics. „În plus, este clar că menținerea copiilor în grădinițe și creșe nu reprezintă o amenințare pentru comunități.”
În plus, riscul de infecție pentru educatori și îngrijitori pare să fie comparabil cu cel pe care îl are populația mai largă, fără să li se adauge factori de risc în plus prin prisma profesiei.
Oamenii de știință nu sunt siguri de ce copiii sub 10 ani par să aibă mai puține riscuri să răspândească virusul, dar unele teorii au inclus o încărcătură virală mai mică în căile respiratorii, picături mai mici de lichid expulzate atunci când copiii strănută sau tușesc, sau pur și simplu faptul că cei mici sunt mai apropiați de sol și, prin urmare, cu probabilitate mai mică să transmită particule către căile respiratorii ale adulților.
Focarele au fost mai frecvente în rândul elevilor de liceu și studenților de la facultate, deoarece aceștia sunt mai independenți decât copiii mici și interacționează mai mult cu colegii.
„Ați crede că grădinițele și creșele ar fi focare, dar nu sunt, iar acest studiu este în concordanță cu asta”, a spus dr. Moffitt. „Cu cât vârsta populației este mai tânără, cu atât se pare că aceasta contribuie mai puțin la transmisie”.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI URMĂRI MATERIALE SPECIALE:
FOTO: SHUTTERSTOCK