Mierea, considerată un aliment sănătos pe tot globul, are beneficii enorme pentru sănătate. Este folosită de oameni din întreaga lume ca bază pentru medicamente tradiționale.
Dacă este bine sau nu să folosim mierea în alimentația bebelușilor, dacă într-adevăr crește imunitatea copiilor noștri, dar și despre eficiența mierii de Manuka, am vorbit cu Simona Elena Bișboacă, cercetător în domeniul tehnologiilor alimentare, cu multiple brevete de invenție în industria alimentară.
Care sunt beneficiile mierii?
Dovezile despre folosirea mierii datează încă din zilele când omul trăia în peșteri. Și timp de milenii, mierea produsă de albine din nectarul florilor a fost singurul aliment la dispozitia omului mai dulce decât fructele. Mierea conține peste 80% zahăruri simple direct asimilabile (glucoză și fructoză).
Pe lângă gustul dulce și aromat, mierea conține enzime, aminoacizi, vitamine, antioxidanți și minerale: fier, cupru, mangan, siliciu, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, magneziu. Toate mineralele provin din solul în care cresc plantele, iar plantele fac posibilă trecerea acestor minerale din sol în organismul nostru. De aceste minerale avem nevoie pentru a susține și întreține sănătatea organismului.
Ponderea micronutrienților și a fitonutrienților din miere diferă de la un sortiment la altul. Astfel, mierea mai închisă la culoare, cum este mierea de mană, este foarte bogată în minerale și antioxidanți.
Plantele care trăiesc în arealul nostru geografic conțin nutrienți și principii active (fitonutrienți) necesari hrănirii și menținerii stării de sănătate a organismului celor care trăiesc în acest areal geografic. Dar din cauza globalizării, nu mai știm exact de unde provine hrana noastră de zi cu zi, prin urmare nu mai asigură necesarul organismului pentru a menține o bună funcționare și așa apar dezechilibrele, care se manifestă prin diferite boli.
Alimentația este una dintre principalele cauze ale diferitelor afecțiuni. Strategia „De la fermă la consumator”, pentru sisteme alimentare durabile, din Pactul Verde European (Grean Deal) înseamnă facilitarea accesului la alimente sănătoase, locale, provenite dintr-un mediu sustenabil, tocmai pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populației.
Hipocrate spunea: “Hrana să vă fie medicament și nu medicamentul hrană.”
Consumând alimentele corespunzătoare, cum este și mierea, ne menținem starea de sănătate.
• Produsele apicole sunt cunoscute ca fiind ideale pentru stimularea imunității.
• Mierea este și o sursă rapidă de energie.
• Se asimilează ușor și repede, este ideală și pentru atleți sau persoane care au nevoie de multă energie.
• Nu este iritantă pentru mucoasa aparatului digestiv.
• Este tolerată bine de rinichi.
Mierea şi produsele apicole din România sunt extraordinare. Trebuie să le dăm mai mult credit, pentru că în România avem cea mai mare diversitate de produse ale stupului, tradiție în apicultura și apiterapie, cu foarte mulți medici.
De ce nu este recomandat să dăm miere bebelușilor până la un an?
În primul rând, încurajez mamele să încerce să alăpteze exclusiv până la 6 luni. OMS recomandă continuarea alăptării cel puțin până la vârsta de 2 ani, fiind un real ajutor în dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Deși există dovezi arheologice că a fost folosită în alimentația bebelușilor de către vechii egipteni și greci, în prezent mierea nu este recomandată la copiii sub 1 an.
Motivul ar fi că există posibilitatea ca mierea să conțină spori de Clostridium botulinum, ce provoacă botulismul. Bebelusii sub 6 luni prezintă cel mai mare risc, din cauza sistemului digestiv insuficient dezvoltat și nepregătit pentru o posibilă contaminare cu bacteria Clostridium botulinum . Aceasta este inofensivă pentru copiii mai mari și pentru adulți, deoarece sistemul lor imunitar și cel digestiv s-au maturizat.
Totuși, există medici apiterapeuți ce consideră mierea, consumată în cantități foarte mici, propice în numeroase afecțiuni ale bebelușilor (digestive, ale sistemului respirator, anemie), putând astfel beneficia de efectele terapeutice ale mierii și ale altor produse apicole.
Este mierea un aliment alergen?
Da, mierea și produsele apicole sunt considerate produse cu potențial alergen, în principal datorită conținutului de polen. O reacție alergică la miere presupune, de fapt, o reacție alergică la polenul provenit de la anumite specii de plante.
Dacă doriți să introduceți miere în alimentatia copilului, este o idee bună să introduceți mierea treptat, ca în cazul oricăror alimente noi. Dați-i miere copilului dumneavoastră (dacă are o vârstă mai mare de 1 an) și apoi așteptați patru zile înainte de a adăuga un alt aliment complet nou, pentru a vedea dacă micuțul are o reacție alergica la miere. Dacă observați o reacție, contactați medicul pediatru.
Are mierea efect antibacterian, așa cum se crede?
Într-adevăr, mierea are un efect antibacterian, dar acesta este totuși destul de redus. Mierea maturată, ce are conținutul optim de apă, datorită concentrației mare de zahăruri împiedică dezvoltarea bacteriilor.
Mierea a fost folosită din timpuri străvechi pentru a sigila răni sau arsuri și pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor bacteriene.
Care sunt diferențele între mierea românească și celebra Miere de Manuka?
Din dorinţa de a folosi "minunăţiile" stupului, pentru a concepe noi produse inovative, am ajuns să testăm comparativ diferite sortimente de miere.
Primele testări le-am efectuat la USAMV Cluj, unde am obţinut primele rezultate parţiale. Au fost surprinzătoare, așa că am continuat cercetarea la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea şi mai apoi, pentru confirmarea rezultatelor, am făcut analize la un laborator acreditat din Elveţia, Culture Collection of Switzerland (CCOS), care este banca naţională elvețiană pentru microorganisme.
Am testat în Elveția câteva sortimente de miere românească (polifloră, polifloră de munte și de mană) și miere polifloră de munte elvețiană, în comparație cu mierea de Manuka (cu factor MGO 550+, 830, 850, UMF 20+, cumpărată direct din Noua Zeelandă).
Testarea s-a făcut in vitro, prin 3 metode diferite, pentru a evita rezultate fals-pozitiv. Am ales spre testare bacterii patogene cel mai des întâlnite (Escherichia coli, Enterococcus faecalis şi Staphylococcus aureus), tulpini de referință, dar și tulpini rezistente la antibiotice. Rezultatele au demonstrat că activitatea antibacteriană a sortimentului de miere de mană este superioară, iar celelalte sortimente de miere au activitate antibacteriană comparabilă cu activitatea antibacteriană a vestitei mieri de Manuka.
Ce are deosebit mierea produsă de echipa dumneavoastră?
De fapt, nu este doar miere, este vorba de un produs complex, care are la bază mierea de mană românească. Pentru un efect antibacterian mai puternic am conceput un mix între mierea de mană, antioxivita (extract din sâmburi de struguri bogat în antioxidanți) și un extract special de propolis, cu un conținut de polifenoli foarte mare.
Datorită compoziției chimice complexe, propolisul reprezintă cel mai valoros produs apicol, cu un bogat spectru de acțiuni terapeutice: antimicrobiene, antivirale, antimicotice, antioxidante, antiinflamatorii, imunomodulatoare, analgezice și cicatrizante.
Produsul inovativ conceput de noi este notificat ca supliment alimentar, fiind mai mult decât un aliment, așa cum este mierea.
Rezultate obținute în raportul de analiză efectuat în Elveția arată că produsul nostru are o acțiune antibacteriană foarte puternică în comparație cu Mierea de Manuka, de peste 64 ori mai mare.
Mierea are multiple beneficii pentru sănătate, cu toate acestea, consumul exagerat poate provoca efecte adverse, datorită conținutului ridicat de zahăr și calorii.
Cel mai bine este să folosiți miere pentru a înlocui alte forme de zahăr și să vă bucurați de ea cu măsură.
Simona Elena Bișboacă este de profesie inginer tehnolog în industria alimentară, cercetător și inventator.
Deține trei brevete de invenție pe care a reușit să le implementeze în producție, brevete medaliate internațional cu medalii de Aur, Argint și premii speciale la saloane de inventică mondiale și un portofoliu de peste 30 de produse inovative.
Din anul 2010 este și antreprenor, compania sa, Phenalex SRL, are activitate centrată pe dezvoltarea de produse inovative, care conţin şi ingrediente apicole.
Foto: https://pixabay.com/