SARCINA PE SĂPTĂMÂNI: SĂPTĂMÂNA 3
În primă fază, unul dintre ovarele tale eliberează un ovul. Acest proces poartă numele de ovulație și este primul pas important în conceperea unui bebeluș.
După ce este eliberat, ovulul este captat de trompa uterină și își începe călătoria către uter. Concepția naturală presupune ca, în perioada fertilă, să ai contact sexual, iar partenerul tău să ejaculeze sperma la nivelul vaginului.
Spermatozoizii trebuie să se unească și să penetreze ovulul pentru ca fecundarea să aibă loc. De aceea, este foarte important ca ei să fie capabili să înoate prin vagin, spre uter și să ajungă apoi în trompa uterină.
Atunci când ovulul este fecundat se formează o singură entitate celulară, care se numește zigot. Acesta rămâne în trompa uterină câteva zile. Atunci când se eliberează mai mult de un ovul și se produce fecundarea acestora, sunt șanse mari să ai zigoți multipli.
În timpul tranzitului spre cavitatea uterină, unde se va implanta la nivelul endometrului, el continuă să se dividă și să se dezvolte, formându-se un conglomerat de celule asemănătoare unui fruct de zmeură. Stratul intern de celule se va transforma în embrion, în timp ce stratul extern se va transforma în membrane care îl vor proteja și hrăni. În cazul în care totul decurge bine, peste aproximativ nouă luni vei ține în brațe un bebeluș adorabil.
În săptămâna 3 de sarcină, cel mai probabil încă nu ai realizat că ești gravidă. Cu toate acestea, primele simptome deja își fac simțită prezența. La finalul acestei săptămâni, sunt șanse mari să observi o scurgere vaginală mai amplă sau să simți crampe abdominale de intensitate mică.
Sângerarea de implantare poate fi unul dintre primele semne că ești însărcinată. Această sângerare poate să apară la 10-14 zile după concepție și este indiciul care îți spune că oul fecundat se implantează în stratul intern al uterului. Prezența ei este cât se poate de normală și apare în apropierea momentului în care ar trebui să se declanșeze menstruația.
Hemoragia de implantare se oprește de la sine, fără să fie necesar vreun tratament. În cazul în care aceasta persistă sau ești preocupată de apariția unei alte sângerări vaginale în timpul sarcinii, discută imediat cu medicul tău obstetrician.
Sângerarea de implantare durează mai puțin decât menstruația obișnuită, iar sângele eliminat este în cantitate mai mică. În unele situații, poți observa doar câteva picături de sânge vaginal pe suprafața slipului, de culoare mai deschisă. Există și situații în care hemoragia de implantare nu are loc, chiar dacă sarcina există.
Îți recomandăm să nu iei medicamente decât după ce ai avut în prealabil o discuție cu medicul care îți urmărește sarcina. Cel mai probabil, acesta îți va recomanda să iei vitamine prenatale care conțin, printre altele, și acid folic. Acesta reduce riscul anomaliilor congenitale și contribuie la dezvoltarea și creșterea copilului tău.
Este important să ai în vedere că tot ce consumi tu ajunge și la bebeluș. De aceea, o dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, proteine și calciu este benefică atât pentru tine, cât și pentru puiul care urmează să apară pe lume peste aproximativ nouă luni. Discută cu medicul tău care sunt recomandările alimentare în timpul sarcinii.
De reținut: Un zigot are 46 de cromozomi. 23 sunt de la tine, iar ceilalți 23 sunt de la tată. Aceștia vor determina sexul copilului tău, dar și trăsăturile fizice, cum sunt culoarea ochilor și a părului.