SARCINA PE SĂPTĂMÂNI: SĂPTĂMÂNA 9
Oasele se dezvoltă, iar brațele micuțului au crescut și acum le poate îndoi de la cop. Mai mult, puiul tău poate să își strângă acum mâna sub formă de pumn și poate să își sugă degetul mare.
Pleoapele care îi acoperă complet ochii sunt fuzionate. Acestea urmează să se deschidă după săptămâna 26 de sarcină. Urechile își continuă și ele dezvoltarea, iar lobul este vizibil acum, deși dimensiunea lui este extrem de mică. Aceste este momentul în care picioarele și gleznele se formează.
Deși inima bebelușului începe să bată din ziua 24, acum se formează cele patru camere și încep să se dezvolte valvele.
Placenta s-a maturizat suficient încât să poată prelua cea mai mare parte din producția de hormoni de sarcină, o funcție critică.
Acum că funcțiile de bază sunt formate, puiul de om va începe să ia rapid în greutate. La finalul săptămânii 9 de sarcină, bebelușul va avea dimensiunea unui bob de strugure și o greutate de 2 grame. Lungimea sa va ajunge până la aproximativ 2.3 centimetri.
Poate că nu este încă vizibil că ești însărcinată, dar talia ta s-a mărit puțin, iar grețurile matinale și alte simptome nu tocmai plăcute, precum balonarea sau arsurile retrosternale (pirozisul), nu îți dau pace.
Îți recomandăm să ai în vedere că cea mai bună metodă de a trata pirozisul este, de fapt, prevenția. Încearcă să îți organizezi mese mai mici și mai dese de-a lungul zilei, în detrimentul celor trei mese consistente. Arsurile de acest gen pot fi evitate și dacă renunți să consumi alimente grase ori condimentate.
Multe femei se plâng că, în această perioadă, au schimbări frecvente de dispoziție. Dacă și tu treci prin astfel de situații, îți spunem că este perfect normal. În majoritatea cazurilor, aceste ieși emoționale se ameliorează în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Vestea mai puțin bună este că revin pe măsură ce sarcina se apropie de final.
În cazul în care ești însărcinată și ai peste 35 de ani, este important să știi că există anumite riscuri pe care trebuie să le ai în vedere. Discută cu medicul tău despre testele prenatale pentru depistarea anomaliilor cromozomiale și află dacă îți recomandă să efectuezi și tu unul.
În primul trimestru de sarcină sunt șanse mari să te simți epuizată. Încearcă să mergi la culcare mai devreme și chiar să dormi puțin în timpul zilei. În timpul nopții, drumurile dese la toaletă și faptul că nu îți găsești o poziție confortabilă îți vor fragmenta somnul, motiv pentru care te poți trezi mai obosită decât te-ai culcat. Vestea bună este că puiul tău poate să doarmă chiar și atunci când tu ești trează.
De reținut: În măsura în care sarcina evoluează normal, poți face sex cât de des dorești, deși sunt șanse ca apetitul sexual să scadă puțin. În debutul primul trimestru de sarcină, fluctuațiile hormonale, grețurile matinale, oboseala și starea de epuizare pot reduce dorința sexuală. Nu uita că medicul care îți urmărește sarcina te poate ajuta să treci peste temerile legate de acest subiect. Discută cu el și află ce îți recomandă atunci când vine vorba despre contactul sexual.