SARCINA PE SĂPTĂMÂNI: SĂPTĂMÂNA 12
În plus, în această săptămână copilul tău începe să aibă un aspect cât mai aproape de normal. Ochii i se vor apropia mai mult, iar urechile se vor deplasa mai aproape de poziția finală.
Intestinele s-au dezvoltat rapid, motiv pentru care s-au extins la nivelul cordonului ombilical. Cu toate acestea, ele vor începe să se mute curând înapoi în abdomen.
Rinichii vor începe să secrete urină, iar sistemul nervos îți continuă maturizarea.
În această perioadă, bebelușul tău începe să își dezvolte reflexele. Pleoapele pot clipi acum, iar degetele sale se strâng și se desfac. Reflexul de a suge poate fi și el observat acum.
Copilul tău este acum de mărimea unui lime și are o lungime de la creștet la șezut de 6 centimetri lungime. Acesta a ajuns și la o greutate de 14 grame.
Nu doar puiul tău trece prin transformări remarcabile. Uterul tău continuă să se mărească, iar medicul tău poate acum să îl palpeze la nivelul abdomenului inferior atunci când mergi la consultații.
Este posibil să observi anumite modificări la nivelul pielii. De exemplu, închiderea la culoare a areolelor mamare. Unele femei observă și apariția unor pete maronii la nivelul frunții sau pomeților. Această hiperpigmentare este cunoscută sub numele de cloasmă sau masca gravidică. Aceste colorații pot să se atenueze sau chiar să dispară la scurt timp după nașterea bebelușului.
Arsurile retrosternale probabil încă nu îți dau pace. Acestea încep din capul pieptului și pot merge prin spatele sternului către parte inferioară a gâtului. În această perioadă, pirozisul se poate intensifica, iar starea ta de disconfort se va accentua.
Trebuie să ai în vedere că placenta produce acum o mare cantitate de progesteron care relaxează sfincterul care separă esofagul de stomac. Prin urmare, atunci când te întinzi în pat, la scurt timp după ce ai servit masa, conținutul gastric o ia înapoi spre gură. Acest proces produce disconfortul digestiv și un reflux gastroesofagian.
În cazul în care arsura retrosternală este supărătoare și intensă, îți recomandăm să ai în vedere aceste sfaturi care te vor ajuta să depășești mai ușor stările de rău:
Mănâncă mai des și în porții mai mici. Încearcă să ai 5 sau chiar 6 mese pe zi.
Alimentele condimentate, grase, prăjite, băuturile carbogazoase sau sucurile de citrice sunt de evitat.
După ce ai mâncat, îți recomandăm să aștepți cel puțin o oră înainte de a te culca.
De reținut: Pentru a se pregăti de aducerea pe lume a unui bebeluș, multe femei testează exercițiile Kegel de întărire a mușchilor vaginali. Dacă sunt efectuate înainte, în timpul sau după naștere, acestea pot ajuta în timpul travaliului și contribuie la întărirea mușchilor vaginali după nașterea naturală.