SARCINA PE SĂPTĂMÂNI: SĂPTĂMÂNA 14
În săptămâna 14 de sarcină, burtica ta deja începe să prindă contur, să se facă remarcată, dar vine la pachet cu o problemă care le dă multe bătăi de cap viitoarelor mămici pe parcursul sarcinii: constipația. Pentru a evita o astfel de situație trebuie să consumi cât mai multe lichide.
Constipația e un fenomen comun în sarcina, și este legat, adesea, de administrarea de fier, pe care medicii o recomandă de obicei pentru a preveni anemia.
Din fericire, există remedii naturale care să te salveze și trebuie să apelezi cât mai repede la ele, dacă nu vrei să se transformă într-o problemă și mai complicată și anume apariția sau înmulțirea hemoroizilor, o altă afecțiune comună în sarcină. Bea cât mai multa apă. Nu trebuie să ajungi să-ți fie sete. Dacă se întâmplă asta, e posibil să fii deja deshidratată.
Încearcă pe cât posibil să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată și să introduci în dieta zilnică alimente bogate în fibre naturale, precum fructele și legumele proaspete. Nu exagera însă, este recomandat să le introduci treptat, pentru a evita balonarea, un alt moment extrem de neplăcut al sarcinii.
Dacă te gândești să mergi la sală, discută cu medicul care îți monitorizează sarcina și el cu siguranță îți va oferi cele mai bune sfaturi în acest sens.
Dacă primești acceptul, ai grijă ca în timpul exercițiilor să-ți monitorizezi bătăile inimii, nu trebuie să depășească 140 de bătăi/minut. Asta pentru a nu te extenua și pentru a-i permite fătului să primească suficient oxigen.
În acest moment al sarcinii, bebelușul începe să exerseze și el respirația și învață să-și miște mâinile, un gest reflex de altfel. Din acest punct, cel mic va primi hrana exclusiv prin intermediul placentei.
Fătul cântărește acum 25-29 de grame și măsoară în jur de 7-9 centimetri. Capul și corpul par să fie mai proporționate în această perioadă. I se poate vedea cu ușurință gâtul, pentru că acum își ține capul departe de piept. Deși nu simți absolut nimic, acesta deja se mișcă și sare de sute de ori pe zi, protejat de pereții groși ai uterului.
Corpul i se acoperă cu un puf, numit lanugo, care are rolul de a-l proteja și care dispare cu câteva săptămâni înainte de naștere. Deja are păr pe cap, gene și sprâncene. Glanda tiroidă s-a maturizat și ea și fătul începe să producă hormoni, care accelerează dezvoltarea organelor reproductive.
De reținut: Sexul copilului va deveni vizibil în această săptămâna sau în cele care vor urma. În cazul fetelor încep să se formeze foliculii ovarieni, iar la băieți apare prostata.